A női párbajtőrcsapat egy tuson bukhatta el az olimpiát

2011.10.16. 13:05

Első mérkőzését megnyerte, a másodikat - a legjobb 16 között - viszont elvesztette, így nem jutott negyeddöntőbe a magyar válogatott a női párbajtőrözők vasárnapi csapatversenyében a cataniai vívó-világbajnokságon. Ezzel minimálisra csökkent az esélye arra, hogy ott legyen a jövő évi olimpián.

A Szász Emese, Antal Edina, Takács Emese, Békefi Edina összeállítású együttes előbb könnyedén győzött a kirgizek ellen, majd egyetlen tussal, ráadásban maradt alul az észtekkel szemben. A nyolcaddöntős összecsapás során szinte végig a magyaroknál volt az előny, időnként hat-hét találatnyira is nőtt a különbség, aztán a vége felé ez elkezdett csökkenni. 25-20-as vezetés után az addig eredményesen vívó Takács 8-4-re kikapott Irina Embrichtől, így az utolsó asszó - Szász és Kristina Kuusk párharca - 29-28-ról kezdődött. A továbbra is könyöksérüléssel bajlódó magyar párbajtőröző nem volt eléggé dinamikus, nem tudott kezdeményezőként fellépni, ellenfele kiegyenlített, a ráadásban pedig a győztes tust is bevitte, félig kifordult helyzetből. A találat érvényességét a magyar tábor vitatta, de a videózás után maradt az eredeti döntés (34-35).

A női párbajtőrcsapat - amely ez után legjobb esetben kilencedik lehet - eleve nem állt jól az olimpiai kvalifikációs sorozatban.

Innentől kezdve nagyobb esélye van annak, hogy egyéniben szerez kvótát egy vívó - normál esetben a felépülő és új erőre kapó Szász Emese, de neki sem lesz könnyű dolga a jövő év elején.

Eredmények:
a 32 között:
Magyarország-Kirgizisztán 45-19
(Békefi plusz 9, Takács plusz 8, Antal plusz 7, Szász plusz 2)
a 16 között:
Észtország-Magyarország 35-34
(Antal plusz 3, Takács 0, Szász mínusz 4, Békefi nem vívott)