Disneyland várja a súlyemelő vb-t

2011.10.19. 01:44

Húsz év után ismét Franciaország rendezheti a súlyemelő világbajnokságot. A november negyedikén kezdődő eseményre 101 ország 715 versenyzője érkezik, ami rekord, de nemcsak ezért marad emlékezetes az esemény.

A helyszín ugyanis nem a Bercy Sportpalota, nem is a Coubertin Sportcsarnok, ahol tavaly például a vívó-vb asszói zajlottak.

dis

„Nehézkes volt a szállítás, volt olyan versenyző, aki egy órát is utazott a dugók miatt a helyszínre, míg mások negyedóra alatt átsétáltak. Disneylandben ilyen gondok nem lehetnek, mert ott lakhatnak a versenyzők, sok étterem van, ha kedvük támad, lazíthatnak is” – magyarázta Jean-Paul Bulgaridhes versenyigazgató Budapesten. Hozzátette, több más sportág is kedvet kapott, de egyelőre a súlyemelés az úttörő, más versenyt még nem engedélyeztek.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke, Aján Tamás és csapata már többször megtekintette az előkészületeket és elégedett volt. „Pezsgésben van a sportág, egy újabb lökést kaphat Párizsban.”

A világbajnokságon olimpiai kvótákat is lehet szerezni. A magyar nők a tavalyi vb-n a 18. helyet szerezték meg a csapatversenyben, ha ezt megőrzik, akkor két olimpiai hellyel számolhatnak. Ha két helyet javítanak, hárman lehetnek Londonban.

Az olimpiai ezüstérmes Krutzler Esztert a magyarok a 18. helyen nevezték, övé a legelőkelőbb pozíció. Mivel csak két férfi versenyző indul, az összetettbeli 37. helyről az előrelépés szinte kizárt, ebből adódóan a kvótaszerzés is.

A férfiak azonban a jövő évi Európa-bajnokságon még szerezhetnek egyet. Egyik kvóta sem névre szóló, a szövetség dönti el, kit indít.

A magyar vb-csapat

Nők: Krutzler Eszter, Nagy Nikoletta, Magát Krisztina, Bazsó Bianka, Szepesi Martina (tartalékok: Szűcs Petra, Berki Lilla)
Férfiak: Nagy Péter, Gyurkovics Ferenc