György
14 °C
24 °C

Törölték a Las Vegasba tervezett kétnapos IndyCar-tesztet

2011.10.19. 09:59

Az IndyCar autós gyorsasági sorozat irányítói úgy döntöttek, hogy elhalasztják a szerdára és csütörtökre tervezett tesztelést, amelyre azon a Las Vegas-i pályán került volna sor, ahol a vasárnapi futamon életét veszítette a brit Dan Wheldon. A jövő évi szezonra épített autót eddig legnagyobb részt Wheldon tesztelte, a történtek után a négyszeres bajnok Dario Franchitti fejezi be a munkát.

Mike Hull, a Target Chip Ganassi csapat igazgatója azt mondta, az új versenyautó kipróbálását később, de még ebben az évben befejezik. A vasárnapi tragikus végkimenetelű versenyen néhány perccel a start után, a 12. körben két autó kereke összeért, karambolt okozott, 15 autó rohant egymásba, s több kigyulladt.

A 33 éves Wheldon autója az ütközés erejétől a levegőbe repült, majd a biztonsági kerítésnek csapódott. Az 1999 óta Floridában élő versenyzőt életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, de már nem tudtak rajta segíteni. Az Indycar-sorozatban ez volt az első haláleset Paul Dana 2006-os végzetes balesete óta. A 2,4 km-es Las Vegas-i ovális pályán az autók a 360 km/órás sebességet is elérik, emiatt több pilóta is aggodalmának adott hangot a futam előtt.