Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A spanyolok doppingoló bajnoka indulna Londonban

2011.10.20. 19:02

Részt szeretne venni a jövő évi, londoni olimpián a tavaly decemberben doppingbotrányba keveredett Marta Dominguez, a női 3000 méteres akadályfutás 2009-es spanyol világbajnoka.

A 35 éves atléta, akit idén júliusban Spanyolországban felmentettek a doppingvádak alól, a tavalyi szabadtéri szezon óta nem versenyzett, ősszel teherbe esett, és idén májusban megszületett kisfia, Javier. Noha tavaly bejelentette végleges visszavonulási szándékát, meggondolta magát, a szülés után nem sokkal újra edzésbe állt, jövő vasárnap elindul a madridi 10 kilométeres utcai futó versenyen, sőt, már távolabbra tekint.
"Amennyiben elkerülnek a sérülések, nagyon jó formában érkezhetek Londonba - mondta a madridi viadal csütörtöki sajtótájékoztatóján Dominguez. - Érmet szeretnék nyerni az olimpián, erről álmodom. Az edzések jól mennek, most ugyan van egy kis ágyéksérülésem, de nagyon bizakodó vagyok."
A tapasztalt hosszútávfutót tavaly december 9-én azért vették őrizetbe, mert az akkori gyanú szerint 13 társával - köztük edzőjével, Cesar Perezzel, és a doppingdoktor Eufemio Fuentesszel - tiltott teljesítménynövelőkkel láttak el sportolókat. Az őrizetbe vétel idején még a spanyol szövetség alelnökeként tevékenykedő Dominguez ellen júliusban ejtették a doppinggal kapcsolatos vádakat, ugyanakkor jelenleg is folyamatban van adócsalási ügye.
Dominguez legnagyobb sikerét érte el a 2009-es világbajnokságon, amikor megnyerte a női 3000 méteres akadályfutást, ám azt megelőzően is a kontinens legjobb hosszútávfutói közé tartozott, 5000 méteren 2001-ben és 2003-ban vb-ezüstérmes volt, 2002-ben és 2006-ban pedig Európa-bajnok.