Ha az idő engedi, a hétvégén felszállunk

2011.10.20. 18:34
Az önkormányzat és a dunakeszi repülőteret évtizedek óta használó repülősök nem értenek egyet: amíg a repülőklub nem szerződik a hivatallal, és nem fogadja el a fizetési kötelezettséget, tagjai nem szállhatnak fel.

Cikkünk után az önkormányzat fél évre, a holtszezonra, 2012. március 31-ig újra kiadta tulajdonosi hozzájárulást a dunakeszi reptérre, amely két hét szünet után ismét kinyitott. Mégsem használhatja mindenki.

"Pénteken adtuk ki a hozzájárulást, feltételekkel: csak azoknak, akiknek szerződésük van az önkormányzattal" - mondja Dióssi Csaba polgármester. "A repülősport szívesen látott Dunakeszin, ha a lakosságot nem zavarja, és a repülőteret használók elfogadják az önkormányzat repülőtérre vonatkozó szabályait. Az Opitz Nándor Repülőklubnak továbbra sincs engedélye a reptérhasználatra, a reptérparancsnok pedig eljár azokkal szemben, akik engedély hiányában mégis repülnek."

A hozzájárulást a repülőteret üzemben tartó Malév Repülőklub kérte (az önkormányzat az Opitz-cal most nem tárgyalt), melynek elnökségi tagja, a repülőtérvezető Jóri Tamás lett a repülőtérparancsnok. Jóri, aki a Magyar Repülőszövetség alelnöke is, erről viszont nem tud. "Nem kerestek meg ilyen kéréssel, nem bíztak meg ilyesmivel, nem írtam alá semmit. A repülőtér vezetője voltam, de az előző szerződésünk szeptember 30-án lejárt, a klub és a város között új szerződés van. Nem is lehetnék a repülőtér parancsnoka, ilyen pozíció nincs, nem hatósági fogalom, ezt az önkormányzat hozta létre."

Porubcsánszki Lajos, a Malév Repülőklub ügyvezető elnöke szerint nem visz előre, pusztán terminológiai kérdés, hogy a repülőtérnek vezetője, vagy parancsnoka van. "Az önkormányzati rendeletben parancsnok szerepel, a légügyi hatóság vezetőt ír. A parancsnok szó valóban túlzó, hiszen a repülés alanyi jog, ha valakinek kellő képesítése, engedélyei vannak, nem tilthatjuk meg, hogy repüljön, legfeljebb felszólíthatjuk, hogy ne tegye." Porubcsánszki kevesebb indulattal kezelné a kérdést, a klubok (jogásszal, pénzügyissel, repülési szakemberrel közösen történő) átvilágításával kezdte volna a folyamatot, ezekből a tapasztalatokból lehetett volna jövőképet kalakítani.

Az Opitz Repülőklub hivatalos állásfoglalása Merka Géza klubvezető szerint az, hogy "klubunk és Dunakeszi Város Önkormányzata között jelenleg is van érvényes szerződés a repülőtér használatára, amely klubunk részére 2018-ig biztosítja a repülőtér ingyenes használatát. Az Önkormányzat alkotmányosan nem módosíthatja rendeleti úton vagy egyébként a szerződést, klubunknak illetve tagjainak nem áll szándékában az Önök által készített szerződéstervezetet aláírni." Az önkormányzat a szerződés érvényességét vitatja, felmondta, ezt írásban is közölte az Opitz-cal, Merka szerint per lesz az ügyből.

A repülőklub vezetősége péntek délután összeül, jogász bevonásával elemzik a kialakult helyzetet. "Szabálytalanságot nem akarunk elkövetni, de ha az idő engedi, nagyon valószínű, hogy hétvégén felszállunk. Holtszezon jön, tavasszal itt szeretnénk folytatni, reméljük, addigra megoldódik a helyzet" - mondja Gyöngyösi András, a Opitz tagja, a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség elnöke.