A főnök tájol, a kutya húzza a bóját

2011.10.24. 21:11
A tájékozódási búvárúszók megállásokkal együtt is 45 másodpercen belüli belüli százakat úsznak, míg a klasszikus 100 gyors medencés világcsúcsa 46.91. Taroltak a magyarok a németországi világbajnokságon.

A Balázs Péter és László Dezső aranyat nyert a tájékozódási búvárúszó-világbajnokság MONK-versenyszámában. A versenyt Berlin mellett, egy telepített erdő közepén fekvő kis tóban, ideális körülmények között, kétméteres látótávolsággal, 18-19 fokos, áramlatok nélküli vízben rendezték szeptember közepén.

A MONK-ban a versenyzők össze vannak kötve, a rajt pillanatáig titkos térkép alapján kell víz alatti pontokat megtalálniuk. A mérés, tájolás, az irány megtalálása 3-5 másodperc alatt lezajlik, a 600-650 méteres pályán mindenki teszi a dolgát, mondja a friss világbajnok Balázs Péter.

"Mindkét úszón ugyanannyi múlik. Aki méri a pályát, tehát tájol, az a főnök. Társa, a kutya mindenben segíti, húzza a bóját, amiről a felszínen is látszik, hol vannak az úszók. Én voltam a kutya. Egy apró hibánk volt csak, egyébként meggyőző fölénnyel nyertünk."

Balázs Péter

- 1976. 08. 06-án született Budapesten, 180 cm, 81 kiló
- edzője Kosztin Tibor
- legjobb eredményei: hétszeres világbajnok, hétszeres Európa-bajnok, húszszoros felnőtt magyar bajnok

Már év közben érezte, jó formában van, és a vb-n jó eredmény várható: másnap egyéniben megnyerte a csillagversenyt, ezzel a berlini vb lett a legnagyobb nemzetközi sikere. "Nincs tökéletes úszás, de itt a 95 százalék megvolt. Öt és fél perc alatt csináltam meg a 640 méteres pályát, 6-7 másodperccel nyertem. Ez nagy különbség, László Dezső ötödik lett, ha 2 másodperccel jobbat úszik, ezüstérmes."

Balázs három másik érmet is nyert. "Másnap, az ötbójás versenyen hibáztam, a négyes bóját 3-4 másodperc késéssel találtam meg, emiatt egy másodperccel a második helyre szorultam. Most már nem vagyok elkeseredve, de akkor bosszantott." A legbizonytalanabb számban, a szlalomversenyben a legjobb időt úszta, de a gyengébb tájolás miatt csak harmadik lett. "A csoportos versenyben pedig ezüstöt nyertünk. Itt négy ember nagy sebességgel úszik együtt, ez mókás helyzeteket hoz."

Mi az a tájékozódási búvárúszás?

Az úszó 6-7 literes alupalackot tol maga előtt, a tájoló és a légzőautomata arról lóg az orra elé. A palackon van egy propelleres métermérő, ami az átfolyt víz mennyiségéből számolja a megtett távolságot. A búvár biztonsági bóját visz magával, így a felszínen is látják, merre jár. Neoprén ruhában, általában csak nadrágban úsznak, de 14 foknál hidegebb vízben kötelező az egész testet befedő ruha. Mindkét lábat befogó delfinuszonnyal merülnek, ezzel nagyon gyors, átlagosan - tájolási megállóval együtt - 45 mp-en belüli százakat úsznak. Ha lemerülés után az úszó bármely testrésze, felszerelése kilóg, kizárják. Verseny előtt térképet csinálnak, ezeket általában összevetik, így nem a térképek közötti különbség dönti el a tájékozódási versenyt.

Balázs vegyesúszó volt, túl monotonnak találta, 13 évesen váltott a búvárúszásra. "Vonzó a természet közelsége, hogy szabad vízben lehet úszni, és vonzó, hogy a delfinuszonnyal nagy sebességel lehet haladni."

Civilben villamosmérnök, a biztonságtechnikában dolgozik. Az Amphora búvárklub sportolója, pályázati, szövetségi és az oktatásokért kapott pénzből állják az edzések, versenyek költségeit. "Valamennyi pénzembe így is kerül a búvárúszás, de elviselhető. Európán belül mozgunk, azokra a versenyekre megyünk el, amire jut pénz. Hétvégenként a Budapest környéki bányatavakban vagyunk. Uszodai és szárazföldi edzésekkel készülünk, ebben van erőfejlesztés, biciklizés is."

Hat arany, két ezüst Berlinből

Magyarországon 1200 igazolt búvársportoló van, uszonyos és tájékozódási együtt, a világban több tízezer. Mindkettőben a legjobbak között vagyunk, versenyben az oroszokkal, ukránokkal, németekkel, görögökkel. A berlini volt a magyarok legeredményesebb nemzetközi versenye, összesen hat arany- és két ezüstérmet szereztek, a  junioroknál Gurisatti Lilla három számban is győzött, kettőben pedig második lett.