Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Szabó Bence szerint váltani kell a vívóknál

2011.10.27. 15:01

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, kardvívó olimpiai bajnok szerint a cataniai világbajnokságon leszerepeltek a vívók, s egyértelműen váltásra, fiatalításra van szükség a sportág minden területén.

A barcelonai olimpiai játékok egyéni aranyérmese úgy látja, a vb-n megszerzett mindössze egyetlen ezüstérem, és az öt olimpiai pont is gyenge teljesítmény, s a jelenlegi helyzetben csak az őszinte tényfeltárás és helyzetelemezés segíthet.

„A nemzetközi trendeket figyelve leszögezhető: ilyen struktúra, mint ami nálunk felállt a vívósportban, sehol nincs a világon - mondta Szabó Bence szerda este a Sport TV Mai helyzet című műsorában. - A két vívónagyhatalom egyikénél sincs még csak hasonló sem. Olaszországban szakmai elnököt választottak, aki minden világversenyen az első pillanattól az utolsóig jelen van. A franciáknál egy kapitányt alkalmaznak, akit hat fegyvernemi edző segít: a versenyzők mind a hatnál dolgoznak, vagyis központosított munka folyik. Nálunk ilyesmi nincs, és hiányzik a szakmai vezető is.”

A sportigazgató szerinte az edzői stábra és a vezetésre is ráférne a fiatalítás, mert vannak tehetséges fiatal trénerek, mint például Kovács Iván, ám ők nem tudnak érvényesülni. Ugyanígy a fiatalabb vívóknak is muszáj volna lehetőséget biztosítani, de úgy látja, a szakma mellett a sportág vezetése is elöregedett, ezért át kéne adnia a lehetőséget a fiataloknak.

Konkrétan a vb-szerepléssel kapcsolatban arról beszélt, hogy komoly problémát okozott egyes versenyzők túledzettsége, akiknek teljesítménye ezért maradt el a várakozástól.

„Mellébeszélés, ha azt mondjuk, hogy Kínában egy szakosztályban többen vívnak, mint nálunk az egész országban, meg ha azzal takarózunk, hogy az öltözőkben leesik a csempe a falról. Valóban így van, de ez nem fedheti el a hibákat: London itt van a nyakunkon, s remélem, hogy ez, és a vb-szereplés arra kényszeríti a sportágat, hogy változtasson a vezetés személyi összetételén és a sportág strukturális felépítésén.” - jelentette ki Szabó Bence.