A MOB főtitkára a pekinginél jobb olimpiai szereplésben bízik

2011.10.28. 15:21

A pekinginél jobb londoni olimpiai szereplésében reménykedik Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, aki ugyanakkor egy sportoló szempontjából már az ötkarikás részvételt is óriási teljesítménynek nevezte pénteken, Pécsett tartott előadásában.

Molnár Zoltán az V. Országos Edzői Kongresszus zárónapján azt mondta: bár a magyar esélyeket meghatározó módon befolyásolják a kvalifikációs eredmények, a MOB szeretné, ha a magyar versenyzők 20-22 sportágban indulnának a jövő évi olimpián, és Magyarország az első húszba kerülne a nemzetek rangsorában. Utalt rá, hogy 2012-ben Londonban várhatóan 204 ország 10 és fél ezer sportolója küzd 26 sportág 302 aranyérméért, szemben az előző londoni olimpiával, ahol - 1948-ban - még csak 4104 versenyző indult.

A főtitkár úgy vélte, mivel a kvótákért nagy a verseny, és minden nemzet hatalmas energiákat mozgósít, köztük pedig sok csillagászati összegeket költ az olimpiai felkészülésre, „ma már azt is meg kell süvegelni”, aki egyáltalán kijut a játékokra.

„A B szint is komoly teljesítmény. Az olimpiai részvétel önmagában fényes sportolói karriernek számít” - jegyezte meg.

Molnár Zoltán felidézte, hogy két évtizeddel ezelőtt egy szakmai rendezvényen az olimpiai esélyek latolgatásakor még 30 aranyat számoltak össze a sportágak hazai vezető képviselői, majd azt elosztották hárommal, és azt mondták: "körülbelül ennyi lesz".

„Ma az van - folytatta -, hogy név szerint ismerjük azt a 10-12 sportolót, akiknek ha összejön minden és jó napjuk lesz, akkor akár aranyat is nyerhetnek. Ha ezt elosztjuk hárommal, kijön a pekingi három. De micsoda visszaesés ez, hiszen oda jutottunk, hogy most már nem sportágakról, hanem személyekről beszélünk.”

Molnár Zoltán rámutatott: létszámban és eredményességben is romlott a teljesítmény. Úgy vélte, ennek oka a támogatások két-három évtizedes csökkenése, az intézményi struktúra szétesése, sportegyesületek és a tudományos bázis leépülése, s egyebek mellett a sportorvosi háttér gyengülése is.

Storcz Botond szövetségi kapitány sportága londoni esélyeit latolgatva azt mondta, hogy a kajak-kenusok jövőre is "tudják hozni" a pekingi négy érmet, abból két aranyat. De személy szerint úgy látja, minden esély megvan rá, hogy öt érem legyen, közte három arany. Hangsúlyozta: a sportolóktól ez nagyon komoly, koncentrált felkészülést követel meg, különösen azoktól, akiknek még a jövő tavaszi pótkvalifikáción kell kiharcolniuk a részvételt. Számukra szeretnének minél nagyobb erőforrást, szakmai hátteret biztosítani.

Storcz utalt rá, hogy a kajak-kenu válogatott eddig az elérhető 18-ból 14 kvótát szerzett a jövő évi ötkarikás játékokra, ennél több indulási joga jelenleg két országnak van.

Kovács Tamás, a kardvívók szövetségi kapitánya arról szólt, hogy a vívószövetség 13 londoni résztvevővel és négy éremmel számol, személy szerint azonban úgy látja, hogy nyolc-tíz kvótára és két-három éremre van esély. Emlékeztetett rá, hogy jelenleg kilenc - valamint két tartalék - vívó szerepel kvalifikáló helyen. Megjegyezte, hogy a magyar vívósportnak a korábbi évekkel, évtizedekkel ellentétben most nincsenek igazi klasszisai, most senkire sem tudják azt mondani, hogy minimum érmet fog szerezni. Úgy vélte, egy sikeres szerepléshez és a jövőbeni fejlődéshez elengedhetetlen az összefogás, a szakmai megújulás, azon belül a jelenlegi szakmai irányítási struktúra megváltoztatása, s egyebek mellett a sportdiplomácia erősítése is.

Kovács rámutatott: az olimpiai szereplést tekintve a vívás Magyarország legeredményesebb sportága, amely azonban 2008-ban az elmúlt 100 év legrosszabb ötkarikás, idén pedig minden idők leggyengébb világbajnoki szereplését produkálta. A szövetségi kapitány szerint a "zuhanásnak" az alulfinanszírozottság mellett oka az is, hogy az elmúlt fél évszázadban drasztikusan visszaesett a szakosztályok száma, a hazai vívásoktatás mára konzervatívvá vált, az edzői gárda elfáradt és nincs megfelelő utánpótlása, sok tréner dolgozik külföldön más nemzetek vívóit, így a magyarok ellenfeleit segítve, továbbá szerény a magyar vívás sportdiplomáciája is. A legnagyobb problémának ugyanakkor azt nevezte, hogy a sportág és annak vezetése nem nézett szembe a gyenge pekingi szerepléssel. A kapitány előadásában biztatónak értékelte az utánpótlás helyzetét, amelynek képviselői 2005-ben három, idén pedig már 24 éremmel tértek haza a korosztályos Európa- és világbajnokságokról. Nagy kérdésnek nevezte ugyanakkor, hogy e tehetséges fiatalok folytatják-e a vívást felnőtt korukban is, vagy az történik, amit a statisztikák mutatnak, hogy "50 százalékuk el fog tűnni".

Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya a londoni esélyekről azt mondta: négy-öt magyar úszóéremnek van realitása, ezzel az eredménnyel személy szerint nagyon boldog lenne.

„Gyurta Danitól várható a legjobb eredmény. Egyre jobban érik, mint a jó bor, a világbajnokságon már 100 mellen is hatodik volt. Nagyon bízom benne, hogy a 200 méteres mellúszást képes lesz megnyerni Londonban” - jelentette ki. Hozzátette, hogy Cseh László a két vegyesúszó számban, Kis Gergő 400 vegyesen szerezhet érmet. Az idén rossz évet záró Hosszú Katinkával kapcsolatban azt mondta, hogy a világbajnok úszónő tanulmányai miatt az Egyesült Államokban készül az olimpiára.