Százegy ország sportolója a súlyemelő-vb-n

2011.11.02. 13:50

A londoni olimpiai kvóták jelentős részét a most szombattól a következő vasárnapig tartó franciaországi világbajnokságon szerezhetik meg a súlyemelők. Magyarországot a teljes női csapat, továbbá két férfiversenyző képviseli.

Emiatt rengeteg sportoló indul a versenyen, az előzetes várakozások szerint 101 ország több mint hétszáz súlyemelője vesz részt a versenyen. A jelenlegi részvételi rekordot a férfiaknál az 1999-es athéni vb tartja, akkor 79 országból 395-en léptek porondra, míg a hölgyeknél a görögországi vb 231-es indulói száma mellett a másik a 2007-es thaiföldi vb, ahol 53 országból érkeztek. A Párizshoz közeli Disneylandben zajló idei vb-re a nőknél 65 ország 265, a férfiaknál pedig 92 ország 450 versenyzőjével jelezte indulási szándékát.

A 189 tagállamot számláló IWF tavalyi, első olimpiai kvalifikációs világbajnokságán lehetett megalapozni a londoni részvételt, s a törökországi Antalyában a csapatok rangsorában 18. magyar női válogatott két kvótát ért el. A jogosultságot a mostani vb-n lehet véglegesíteni, vagyis ha a Bökfi János vezette női válogatoitt benn tud maradni a legjobb 21 között, két hölgyversenyző lesz ott Londonban, ám ha előbbre tudna végezni például a 16. helyen, már három magyar női súlyemelő vehetne részt a 2012-es olimpián. A jó szereplés nagyban függ tehát a Nagy Nikoletta, Bazsó Bianka, Krutzler Eszter és Magát Krisztina teljesítményétől

A franciaországi vb-n a mezőny közel egyharmadát érintő doppingellenőrzés lesz, vagyis várhatóan több mint kétszáz emelőnek kell mintát szolgáltatnia. Az MSSZ honlapján olvasható információ szerint a hazai szövetség megrendelésére minden kiutazó magyar versenyző doppingvizsgálaton vesz részt november első hetében.

A magyar vb-csapat

Nők: Nagy Nikoletta (Ózdi SFC, 63 kg), Bazsó Bianka (Haladás VSE, 69 kg), Krutzler Eszter (Oroszlányi VSE, 69 kg), Szepesi Martina (BKV Előre SC, 75 kg), Magát Krisztina (BKV Előre SC, plusz 75 kg)

Férfiak: Gyurkovics Ferenc (Pécsi SE, 105 kg), Nagy Péter (Szegedi Lelkesedés SK, plusz 105 kg)