A világ legjobbja üli Overdose-t Rómában

2011.11.09. 09:16
A zsokék között nincs egyetemes rangsor vagy mérőszám, de a legtöbb szakértő és szakíró az olasz Frankie Dettorit említi korunk legjobbjaként, de legalábbis egy kézen meg lehet számolni a hozzá felérőket.

Frankie Dettori idén októberben ötszázadik Group-versenyét nyerte, ami - tekintve, hogy főként Angliában és Franciaországban lovagol - szinte utolérhetetlen teljesítmény, írja a pannoniaoverdose.hu. (A szakportál szerint az, hogy Dettori viszi Overdose-t a római versenyen, olyan, mintha Sebastian Vettel egy magyar istálló kocsijával indulna a monzai Forma-1-es nagydíjon.)

Dettori három francia, két olasz, egy-egy angol, ír és német, azaz összesen nyolc Derbyt nyert, negyvenöt futamot vitt haza a Royal Ascot versenyein, tízszer győzött a Breeder’s Cup-on (az amerikai telivér-világbajnokságon), négyszer nyerte az Ascot Gold Cupot, háromszor-háromszor pedig a Dubai World Cupot, és az Arc de Triomphe-ot. Rövid távon is eredményes, az Európa legjobbjainak számító sprintfutamok közül háromszor nyert Párizsban Prix de l’Abbaye-t, Ascotban pedig egy-egy King’s Stand Stakest és Golden Jubilee Stakest. Jelenleg a világ legtehetősebb futtatója, Dubaj uralkodója, Maktoum sejk istállójának első számú lovasa.

Frankie Dettori
Frankie Dettori
Fotó: Marwan Naamani

Még életében szobrot kapott az ascoti pályán, ahol 1996-ban megnyerte egy versenynap mind a hét futamát. 2007 júniusában két egymást követő napon nyerte az angol és francia derbyket.

Mikóczy Zoltán, Overdose társtulajdonosának felkérésére egyből igent mondott, ami azért is nagy szó, mert a vasárnapi római verseny miatt ritka családi vakációinak egyikét fogja megszakítani, és röpül vissza a tervezettnél napokkal korábban.

Overdose-t eddig általában Andreas Suborics lovagolta, csakhogy későn dőlt el, hogy a ló futhat Rómában, és a háromszoros német sampion addigra már elkötelezte magát egy aznapi német Group-versenyre. A zsokék között íratlan szabály, hogy ha valaki elvállalt egy lovaglást, azt csak egészségügyi ok miatt mondhatja le, más verseny miatt nem.

Overdose legutóbb a Royal Ascoton versenyzett még júniusban, kiváló futással a negyedik lett. A tavaly augusztusig veretlen, sorozatban 14 futamot megnyerő ló 12 győzelem után savós patairha-gyulladást kapott 2009-ben, veszélybe került karrierje, ám 2010-ben vissza tudott térni. Tavaly augusztusban ugyan csak hetedik lett a baden-badeni Goldene Peitschén, majd idei hoppegarteni sikere után a Haydock Parkban is, a Royal Ascoton bizonyította tehetségét. Most megint viszonylag hosszú kihagyás után fut ismét, ha jó formát mutat, tulajdonosai télen is versenyeztethetik, és elkezdődhet a felkészítése a hongkongi, valamint a dubaji nagy sprintversenyekre.