Az Európai Bizottság rábólintott Orbánék sporttervére

2011.11.09. 13:58

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a magyar programot, amely állami finanszírozásként évi mintegy 60 millió eurót fordít meglévő sportlétesítmények felújítására és fejlesztésére a társasági nyereségadóból igényelhető támogatások (TAO) keretében.

A brüsszeli közlemény szerint az Európai Unió végrehajtó szerve - amely az állami támogatásokra vonatkozó szabályozás alapján vizsgálta a programot - "egyetért azzal, hogy a finanszírozási rendszer közös érdekeket szolgál, és megfelelő biztosítékokkal minimálisra csökkenti a hivatásos sportegyesületek közötti verseny torzulásának lehetőségét".

„A hivatásos sportegyesületek által használt sportlétesítmények állami finanszírozása egyértelműen az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályok hatálya alá esik - jelentette ki Joaquín Almunia, a brüsszeli bizottság versenypolitikáért felelős tagja. Hozzátette: Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a magyar támogatási program megfelelő biztosítékokkal segíti elő a verseny torzulásának korlátozását illetve azt, hogy a program haszonélvezői nagy mértékben az állampolgárok legyenek.”

Az idén elfogadott program az állampolgárok sporttevékenységekben való részvételének arányát hivatott növelni - emlékeztet a közlemény. A parlament júniusi döntése értelmében társaságiadó-kedvezményt kapnak azok a vállalkozások, amelyek látvány-csapatsportot támogatnak. E csapatsportok közé tartozik a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong.

Ahhoz, hogy a hivatásos sportegyesületek a program keretein belül támogatáshoz jussanak, olyan stratégiát kell kialakítaniuk, amely a közösség érdekeit szolgáló kezdeményezéseket foglal magában, például tömegsportprogramok szervezését, utánpótlás-nevelést vagy bizonyos idősávokban a sportlétesítmények biztosítását a helyi lakosság számára - áll a közleményben.

Mivel a magyarországi sportlétesítmények közel 90 százaléka köztulajdonban van, a hivatásos sportegyesületek is döntően köztulajdonba fognak beruházni - írta indoklásában a bizottság. Ezenfelül a létesítmények használatáért megfelelő díjat kell majd fizetniük, illetve minden további állami segítséggel megvalósított beruházás tükröződni fog a bérleti díjakban. Továbbá a támogatási program keretében állami támogatásban részesülő valamennyi sportlétesítmény több célra használandó központ lesz, amely sportrendezvényeken kívül egyéb rendezvények megtartására is alkalmas.

Magyarország szigorú felügyeleti és ellenőrzési mechanizmust vezetett be a támogatási program megfelelő megvalósításának biztosítása érdekében, és évente jelentést fog tenni az Európai Bizottságnak - derül még ki a közleményből.