Ki csalja itthon a nézőszámot?

2011.11.10. 13:23

Mi van akkor, ha pontosan szeretnénk megtudni, mennyi volt az a kevéske, még lelkes futballdrukker, aki ott volt mondjuk a Fáy utcában, Diósgyőrben vagy Kecskeméten egy meccsen? Hát vagy elolvassuk a Nemzeti Sportban, a klubok honlapján aztán levonunk/hozzáadunk ötszázat/ezret vagy kimegyünk és saccolunk, mint nagyjából mindenki. Magyarországon képtelenség pontos számot megtudni. Ha Vasas-drukker vagy és még újságíró is, annyit írsz, amennyit csak akarsz.

Az elején rögtön el kell árulnunk, hogy itt most nem valami hatalmas leleplezésről, égbekiáltó szélhámosságról lesz szó. Annyi az egész, hogy furcsa, miért lát egy és ugyanazon dolgot mindenki teljesen máshogy. Most akkor kétezer néző van, hatszáz vagy háromezer? Biztos nem saccra megy a játék, az MLSZ-nél csak tudnak valamit.

"Azért ír mindenki mindent össze-vissza, mert erre itthon nincs pontos statisztika. Újpesten, az Üllői úton és Fehérváron vannak csak beléptető kapuk, amik alapján lehet nagyjából pontos statisztikát vezetni. Az lehet, hogy a klubok a jegyeladások és a bérletek alapján ugyanígy csinálják, de a sajtóban saccolós módszerrel működik az egész, mindenki megbecsüli, ennyi. Én is dolgoztam újságíróként, pontosan így csináltuk. Tippeltünk, aztán megegyeztünk egy számban a végén" - mondta az Indexnek Pajor-Gyulai László, az MLSZ sajtósa.

D  OB20060309004
Fotó: Oláh Tibor

Szóval akkor mégiscsak saccra megy, illetve ahol van beléptetős rendszer, ott egyszerűbb a helyzet. Ez a válasz a Fradinál is, Féderer Andrea, a klub sajtósa azt mondja, a VIP miatt pontosan nem lehet tudni, mennyien vannak, de az összes többit igen. Ezt ő maga szokta továbbküldeni a sajtónak.

Ez az egész persze még mindig nem magyarázat arra, hogy ugyanarról a meccsről miért jelennek meg teljesen más számok.

Az egyébként is rendkívül hasznos magyarfutball.hu szépen összeszedi a különböző sportlapok nézőszámait meccsekre lebontva és azt is, mit ír a két klub honlapja. Álljon itt egy példa, hasraütésszerűen kiválasztottuk a tavalyi szezon Videoton-Kecskemét Szuperkupa-döntőjét.

nb1.hu: 4.000
vidi.hu: 4.500
Nemzeti Sport: 4.600
pepsifoci.hu: 5.000
nso.hu: 6.000

Végignézhetünk akármennyi meccset, a tendencia az, hogy a hazai pályán játszó csapatnál legalább kétszer annyit írnak, mint a vendégcsapatnál, de általában a Nemzeti Sport hozza a legmagasabb számot. A legviccesebb példa erre egy Debrecen-Videoton találkozó, ahol a Loki honlapja szerint 1500-an voltak, a Vidi szerint viszont csak hatszázan. A Nemzeti Sport aztán rálicitált, ők 1600-at írnak, de van, amikor ők írnak sokkal kevesebbet.

A nemzet sportújságjának kimutatása szerint egyébként idén látványosan nőtt a hazai nézőszám. Azt, hogy tényleg emelkedett, akár el is lehetne hinni, hiszen a Diósgyőr újra feljutott, Miskolcon rendszeresen telt ház van, azt az MTK-t váltották, ahol tényleg csak a legfanatikusabbak jártak meccsre. Na de ha az NB I.-es meccsek nagy részét csak saccolni lehet, akkor mégis honnan ez a statisztika?

Vajon mi alapján működhet ez az egész? Csapatszimpátia? Ha többet írunk, az olyan, mint ha már virágozna felfelé a magyar futball? Rejtély. A kutya sem érti ezt, de ennyi bénán saccoló újságíró nem lehet az országban, az tuti.