Súlyemelő vb: kifogástalan rendezés, elszállásolási zavarokkal

2011.11.15. 15:44

Egyfelől a verseny maga csodálatos volt, fantasztikus hangulat övezte az egész eseményt, másfelől szálloda- és akkreditációs gondok is akadtak - ekként összegezte Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) magyar elnöke az MTI tudósítójának a vasárnap zárult franciaországi olimpiai kvalifikációs világbajnokságot.

A Londonra selejtező eseménynek, amelyen az olimpiai kvóták zömét lehetett megszerezni, nem a főváros, hanem a Párizshoz közeli Disneyland adott otthont, amely - üzleti-szórakoztatóipari-kereskedelmi központ is lévén - gyakorlatilag teltházzal működött, így a sportolók és kísérők elszállásolása komoly nehézségeket okozott, miként az akkreditációs gépezet is meglehetősen lassan és körülményesen működött. Ugyanakkor a nyolc férfi és hét női kategória versenyeinek lebonyolítása gördülékenyen zajlott, a franciák - és nemcsak saját emelőik fellépésekor - hozzáértő módon és kitartóan ünnepelték az erős emberek vetélkedőjén fellépők mindegyikét.

"Fantasztikus volt a hangulat, nagyon jó versenyek követték egymást, a nézők élvezték a küzdelmeket, ráadásul a sajátjaik közül is lett érmes, amellett a világrekordok sem maradtak el - mondta a 189 országot tömörítő IWF első embere. - A csúcsok is igazolják, hogy sportágunk tovább fejlődik. Amellett persze az ellenőrzésről sem feledkezünk el, 1976 óta tart az akkor éppen Budapesten meghirdetett doppingellenes harcunk, és beszédes tény, hogy ama hat nemzetközi sportág egyike vagyunk, amely - például az atlétikával, a kerékpárral, az úszással együtt - a legkeményebb küzdelmet folytatja a doppingolókkal szemben."

Az IWF-elnök szavait mintegy kiegészítette Tiszeker Ágnes, a nemzeti szervezet szerepét ellátó Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, aki a helyszínen irányította a kontrollvizsgálatokat végző szakembereit.
"Csaknem kétszáz mintát vettek le az ellenőreink, vagyis a mezőny durván egyharmadát néztük meg. Nem véletlenül, hiszen közeledik a londoni olimpia, s előtte a nemzetközi szövetségek - amelyekkel együtt dolgozunk, mert nemcsak az IWF-fel vagyunk szerződéses kapcsolatban - érthetően tisztán akarnak látni, az a céljuk, hogy előzetesen megszűrjék az olimpikonokat. A súlyemelő-vb afféle főpróbának tekinthető, ahol minden érmesnek vizeletmintát kellett adnia, de az "alsóházból" is sokakat köteleztünk kontrollra, véletlenszerű kiválasztás formájában. Fontos szempont volt az is, hogy minden országból legalább egy versenyzőt ellenőrizzünk. A mintákat a méltán világhírű kölni laboratóriumban elemzik, s pár hét, de tán egy hónap is beletelik, mire végső eredményt tudunk mondani."