Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Megjelent a sportágválasztó lexikon bővített kiadása

2011.11.23. 12:55

Megjelent a Hogyan válasszak sportágat? lexikon második kiadása, az ötletgazdák célja, hogy a jövő évi, londoni olimpiáig minden magyar oktatási intézménybe eljuttassanak egy példányt.

A Nagy János olimpikon és Eb-ezüstérmes birkózó által szerkesztett könyv 18-cal több sportág tudnivalóit tartalmazza, mint a tavaly áprilisban 1400 példányban kiadott első kötet, így az érdeklődők immár 113 sportágról tájékozódhatnak.

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportügyekért felelős államtitkára a szerdai sajtóbemutatón kifejtette: a gyerekek 75 százaléka csak a testnevelésórákon mozog, ám a mindennapos testnevelés tervezett bevezetésével egyszersmind sportágspecifikusabban lehet majd gondolkodni, s ebben segíthet a bővített kiadás.

"A magyar felnőtteknek ma mindössze 16 százaléka sportol rendszeresen, ha ezt sikerülne az európai átlaghoz hasonló 24 százalékra javítani, akkor csak a táppénzeken hatmilliárd forintot takaríthatnánk meg" - tette hozzá az olimpiai bajnok Czene Attila, saját pályakezdésével kapcsolatban pedig elmondta: ő maga a véletlen szerencse folytán kezdett el úszni, ám egy ilyen lexikon révén ezt ma már ki lehet küszöbölni.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára közölte: a gyerekek mozgásmennyisége szempontjából Magyarország az utolsók között van Európában.

"Ezen változtatni kell, ha azt akarjuk, hogy Magyarország a kilencedik helyen maradjon az olimpiai örökrangsorban" - jelentette ki.

A kötet megalkotóinak az a célja, hogy a jövő évi, londoni olimpiáig minden magyar oktatási intézménybe eljuttassanak egy példányt. Jelenleg közel ötven településen, több mint 300 iskolában és 34 helyiség könyvtárában már elérhető a könyv.