Minden szakág bemutatkozik a Lovas Világkupán

2011.11.23. 13:51

Minden eddiginél nagyobb show-t ígérnek a szervezők a Papp László Sportarénában december 2. és 4. közötti Lovas Világkupán, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg.

"Ez a rendezvény elsősorban a sportról szól, de olyan köntösbe öltöztetve, hogy minden ember, akár laikusok számára is szórakoztató legyen. Az ötödik alkalom nem azt jelenti, hogy rutinból dolgozunk, mert minden évben egyre jobb és színvonalasabb programot akarunk összehozni. Éppen ezért az idei eseményre megújul a hang- és fénytechnika is" - mondta Lázár Vilmos a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Hozzátette, a Lovas Világkupa és a Nemzeti Vágta része a nemzeti lovas ágazati stratégiának, amelynek irányítására Orbán Viktor kormányfő kedden miniszterelnöki megbízottnak kinevezte Horváth Lászlót.

"Ez a megbízás igen komoly felelősséggel és teherrel jár. Az első lépés az lesz, hogy január 31-ig a kormány elé kell terjesztenem a már korábban elkészült és rendkívül magas szakmai színvonalú lovas stratégiát. Ennek főbb súlypontjai közé tartozik, hogy az oktatásban fokozatosan megjelenjen a magyar lovas kultúra, továbbá Magyarország elsődleges lovas turisztikai célponttá váljon, illetve a lovas ágazatban meglévő vagyonok egységes kormányzati kezelése megvalósuljon" - mondta Horváth László.

Lázár Vilmos bejelentette, hogy a magyar szövetség ezen célkitűzésekkel összhangban jelentkezett a 2018-as Lovas Világjátékok házigazdájának. Ez a négyévente sorra kerülő esemény valamennyi szakág világbajnokságát magában foglalja.

"Ahhoz, hogy ennek realitása legyen, évről évre jobb és jobb eseményt kell rendeznünk, mert így lesz a lovassport népszerűbb az emberek körében, s akkor elérjük az öt évvel ezelőtti induláskor kitűzött célunkat, hogy a sportágat átpozícionáljuk az érdeklők fejében" - mondta Lázár Vilmos, aki megjegyezte, egyáltalán nem emeltek a tavalyi jegyárakon, így 3000 és 6000 forint közötti áron válthatók belépők.

Mint minden korábbi alkalommal, az idei programban is valamennyi lovas szakág bemutatkozhat, és olyan világszámokat láthatnak a nézők, mint Kassai Lajos lovas íjász újabb Guinness-rekordkísérlete, vagy a világ egyik leghíresebb szabadidomító művésze, a francia Lorenzo bemutatója. Idén is középpontba kerül egy magyar lófajta: ezúttal a hidegvérű lesz a főszereplő.

Az igazi verseny azonban a fogathajtók és díjugratók világkupa-fordulója lesz. Előbbiben indul a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán és a csapatban világbajnok Dobrovitz József mellett a holland Koos de Ronde, a címvédő svájci Ulrich Werner és a Budapesten kétszer győztes, egyúttal aktuális világbajnok, és magyar tulajdonban lévő fogatot hajtó ausztrál Boyd Exell. Eddig két vk-forduló zajlott le: Hannoverben Dobrovitz ötödik lett, Stuttgartban Lázár negyedikként zárt, utóbbin De Ronde győzött. A két szabadkártyát ifjabb Dobrovitz József és Sejk József kapta meg.

Díjugratásban 21 országból érkeznek lovasok. Stróbl Dorottya főtitkár beszámolója szerint a magyar válogatott nagy része - így Kovács Henri, Kovács Kaarlo, Krucsó Balázs és Szász Sándor - különböző külföldi elfoglaltság miatt nem lehet jelen, ennél fogva elsősorban Horváth Balázstól, Tóth Lászlótól és Szuhai Gyulától várható jobb eredmény a hazai indulók közül.

A díjugratást és vezetést ötvöző Ride and Drive-ban indul Balogh Gábor korábbi világbajnok öttusázó, jelenlegi miniszterelnöki tanácsadó vagy éppen Gyenesei Leila szintén öttusázó világbajnok is. A fogathajtás során olyan hírességek ülnek bakra, mint Mészöly Géza futballedző, Kovács Katalin olimpiai és világbajnok kajakos, Fábry Sándor műsorvezető és humorista, Mága Zoltán hegedűművész, továbbá Faragó András és Rékasi Károly színművészek.

A rendezvény első napján, jövő pénteken 14 ezer gyermek ingyen tekintheti meg a programot a III. Gyermek Lovasnap keretében, illetve a szervezők szombatra és vasárnapra 500-500 jegyet adtak át a Nagycsaládosok Országos Egyesületének.