Újra hőlégballon-Eb-t rendezne Debrecen

2011.11.30. 17:35

A 2005-ben megtartott hőlégballon Európa-bajnokság és a tavalyi világbajnokság után a 2013-as Eb-t is szeretné megrendezni Debrecen - derült ki Somogyi Béla (Fidesz) alpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta, hogy a 2013-as kontinensviadalra eredetileg Lengyelországban került volna sor, ám az ottani szervezők visszaléptek, s ezek után kapott felkérést a Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) a kandidálásra.

"Az MRSZ ezután kereste meg Debrecent, ahol már több mint tizenegy éve rendeznek évről évre nemzetközi hőlégballon találkozókat, köztük egy-egy sikeres Eb-t, illetve vb-t" - tette hozzá Somogyi Béla, aki jelezte, a város közgyűlése úgy döntött, támogatja a szövetséget, hogy debreceni helyszínnel pályázzon a rendezés jogára. Hozzátette, a pályázatot már be is nyújtották és a 2013-as Eb házigazdájáról március 11-én, Vilniusban dönt a nemzetközi szövetség.

Amennyiben Debrecen elnyeri a rendezés jogát, jövő augusztus 8-12. között elő Eb-t rendeznek a hajdú-bihari megyeszékhelyen, a kontinensviadalra pedig 2013. augusztus 11-18. között kerül sor.

Végh Sándor, a nemzetközi versenyek főszervezője arról beszélt, hogy az Eb rendezésének várható költsége 140 millió forint. A költségek érzékeltetésére Végh példaként elmondta, hogy egyetlen ballon egyetlen felszállásának a gázköltsége 2,5 millió forint. A költségek előteremtését - a remélt állami támogatás mellett - 70-80 szponzor is segíti.