Phelps bemutatta a londoni aranygatyát

2011.12.01. 13:08 Módosítva: 2011.12.01. 13:28

A legnagyobb amerikai úszósztárok mutatták be szerdán New Yorkban a Speedo cég legújabb szuperszerelését, amelyet az Egyesült Államok legjobbjai viselnek majd a jövő nyári, londoni olimpián, és amelytől világcsúcsokat várnak.

A sportág jelenlegi legjobbjának számító Michael Phelps, az év amerikai úszójának megválasztott Ryan Lochte - amúgy közéjük férkőzve lett második a pekingi olimpián mindkét vegyesszámban Cseh László - és a szintén olimpiai bajnok Natalie Coughlin vett részt a Fastskin3-nak elkeresztelt újdonság prezentációján, ahol elhangzott, hogy használatához hozzájárulását adta a FINA, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség is.

2011-11-30T200843Z 1266233774 GM1E7C10BPS01 RTRMADP 3 USA
Fotó: Eduardo Munoz

Az űrkorszaki jelzőt kiérdemelt szerelésegyüttesbe beletartozik a térd fölött végződő biciklis nadrág mellett a speciális úszósapka és a széles, oldallátó szemüveg is, mely utóbbi kettő a viselőjének pókemberes külsőt kölcsönöz. A külcsínnél fontosabb a belbecs, vagyis az, hogy a csúcsszintű high-tech újbóli megjelenésével - merthogy korábban volt már hasonló dresszforradalom, ám utóbb, 2010-től, a FINA az összes akkori csodadresszt betiltotta - jelentős eredményjavulás következhet be a medencében.

A Speedo képviselője elmondta, hogy a fejlesztés négy évükbe került, és legfőbb erénye a Fastskin3-nak az, hogy az úszó gazdaságos oxigénfelvételét az eddigiekhez képest 11 százalékkal javítja, miközben a közegellenállást a víz alatt 16,6, a víz felett pedig 5,2 százalékkal csökkenti. "Mindez hatalmas előny egy olyan sportágban, amelyben az aranyérmekről olykor századmásodpercek döntenek" - érvelt az új segédeszközök mellett Bob Bowman, a 14-szeres olimpiai bajnok Phelps edzője. Maga Phelps nagyszerű ajándéknak minősítette az új viseletet, amelyet a maga nemében az eddigi legjobbnak tart.

"Mindenki ugyanazt a jótékony hatást várhatja el tőle, élvezheti az előnyeit, hiszen bárki hozzájuthat a Fastskin3-hoz, nemcsak a Speedo által támogatott sportolók - nyilatkozta Lochte, aki hozzáfűzte: - Amikor rajtam van, szupermennek érzem magam, aki bárkit legyőzhet, a startkőre állva pedig olyan érzés fog el, mintha akcióhős lennék."

Coughlin főképpen az új szemüveget dicsérte: "Száznyolcvan fokossá bővíti a látóteremet, s úszás közben is mindent érzékel a szemem anélkül, hogy a fejemet mozdítanom kellene" - jelentette ki.