Két halálcsoport és Kelet-Európa-bajnokság

2011.12.02. 13:54

A barcelonai sport.es "halálbajnokságnak" nevezi az utolsó 16 csapatos futball-Európa-bajnokságot. Igaza lehet.

2000 óta nem látott a világ igazán jó tornát, akkor a holland-belga rendezés olyan klasszikusokat produkált, mint a portugál-angol 3-2, a spanyol-jugoszláv 4-3, a román-angol 3-2, a holland-jugoszláv 6-1, a portugál-francia 2-1 vagy a döntő, a francia-olasz 2-1 - hosszabbításban, aranygóllal - hogy csak a legemlékezetesebb meccseket említsük.

12 évvel később esély látszik rá, hogy az igen magas színvonal megismétlődjön: a lengyel-ukrán közös rendezésre az UEFA-ranglista első 16 csapatából 15 kijutott. Csak a szerbek hiányoznak, a helyükön a lengyeleket találjuk.

Vagyis itt van mindenki, aki számít, nincsenek töltelékek, így - és ez a legfontosabb - az első pillanatoktól kezdve lehetnek jó meccsek. Beigazolódhat, amit Sven-Göran Eriksson mondott egyszer, az Eb olyan, mint a vb, csak már a nyitónaptól érdekes.

Főleg, ha még az is összejön, amire a sport.es számít, és összejön nem egy, de két halálcsoport. A kalapok miatt ugyanis előfordulhat, hogy három világbajnok és egy Európa-bajnok kerül egy négyesbe, például Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország.

Bombaerős, de ezzel párhuzamosan jöhet még ennél is komolyabb négyes: Hollandia, Németország, Portugália, Dánia - három ex-Európa-bajnok és egy volt Eb-döntős nem mellékesen jelenleg is nagyon erős csapataikkal.

Sőt, attól, ha ők így nyolcan megkapják egymást, a másik két csoport sem lesz gyenge. A következő például lehet Lengyelország, Anglia, Svédország, Írország, benne a nem kicsit pikáns ír-angol derbivel. (Legutóbb 1988-ban játszottak, az írek 1-0-ra nyertek, azóta is emlegetik.)

A negyedik csoport ezek után persze elkerülhetetlenül kevésbé erős, de kuriózum, ha Ukrajna, Oroszország, Horvátország és Csehország lejátszik egy mini Kelet-Európa-bajnokságot az Eb-n belül.

Fontos megemlíteni, hogy ez lesz az utolsó olyan torna, amin 16 csapat van, 2016-tól az UEFA felemeli a résztvevők számát 24-re. Akkor már tényleg csak a féllábúak nem jutnak ki, és Eriksson aranyköpését örökre elfelejthetjük. Mini-vb lesz a rendeshez hasonlóan híg mezőnnyel, ám Argentína és Brazília nélkül.

Kár érte, de előtte hátha még egyszer utoljára rendesen élvezhetjük, és péntek este tényleg hasonló csoportokat sorsolnak ki a kijevi gálán. Szerencsére mellé nagyon nem nyúlhatnak.

A kalapok az este hatkor kezdődő sorsolásra

1. Lengyelország, Ukrajna, Hollandia, Spanyolország

2. Németország, Anglia, Olaszország, Oroszország

3. Svédország, Horvátország, Görögország, Portugália

4. Dánia, Franciaország, Csehország, Írország

Minden kalapból egyet húznak a négy darab négycsapatos csoportokba.