Eléggé meghaltam futás közben

2011.12.06. 19:54
Erdélyi Zsófia vasárnap élete első maratoniját futotta Las Vegasban, a 24 éves futónőnek hiába nem volt tapasztalata a távon, rajt-cél-győzelmet szerzett. Az első helyért járó ezer dollárt azonban nem tehette el. Ha minden úgy megy, ahogy tervezi, már a londoni olimpián is ott lehet.

Erdélyi az éjszakai Las Vegas-i Rock'n Roll maratonin is a 2:35-as olimpiai A-szintért indult. A 2:48:59-es győztes ideje messze volt ettől, de a nehéznek tartott pályán korábbi győztesek is futottak hasonló időket.

A táv első felében nagyon sok a kanyar és a fordító, és az enyhe, alig észrevehető emelkedők is lassították a tempót.

"Eléggé meghaltam futás közben, eszméletlenül hideg volt és nagyon száraz a levegő. Ennek ellenére élvezni is tudtam a futást, a maratoni valóban Rock'n Roll verseny. Rengeteg zenekar játszik az utcákon, az emberek partiznak, és részegek is szurkolnak a futóknak” - mondta Erdélyi Zsófia a Las Vegas-i maratoniról.

„Nem vagyok nagyon elkeseredve, hogy nem sikerült a szint, még sok hibát elkövettem, de ez nem meglepő, az első maratonim volt."

A sportoló

Erdélyi Zsófia négy éve tanul és edz az Egyesült Államokban, korábban pályán versenyzett, U23-as Európa-bajnokságon ezüstérmes is volt tízezer méteren. Az USA-ban elsősorban terep- és mezeifutó versenyeken indul.

A második Marie Pierce-re 38 másodpercet vert. „Az első méterektől én vezettem, már az elején nagy előnyt szereztem, nem is nagyon tudtam, mennyire vannak tőlem a többiek. Egy néző egyszer bekiabálta, hogy 500 méterrel vezetek, de ebben sem lehettem biztos. A 29 kilométerig minden jól ment, akkor egy oldalszúrás miatt kicsit lassultam, de végül sikerült megtartani az előnyöm."

Erdélyi még egyszer megpróbál olimpiai A-szintet futni. Ha sikerül neki, a már kvótás Kálovics Anikó és Rakonczai Beáta mellett ő lehet a harmadik magyar női maratonista a 2012-es olimpián.

Magyarországi edzője, Csoma Ferenc szerint jó esélye van javítani: „Én belementem, hogy Las Vegasban fusson. Egyetlen dolog érdekelt, hogy alkalmas legyen fizikailag a maratonira. Az is lett, de egy kicsit keserű a szánk íze, hogy nem sikerült a szintteljesítés. Pihenni kell egy picit, és tavaszra jobban futható pályát találni. Alig egy hónapja 76 perces félmaratonit teljesített, ez az idő már azt mutatja, képes lehet maratonin a szintre."

Erdélyi úgy véli, talán februárban futhat újra maratonin, de ezt még az edzőivel is egyeztetni kell, Pierce is biztatta, ő a második maratonijára 11 percet javult, ennyit jelenthet a tapasztalat. Az egyetemi csapata nem biztos, hogy támogatja az olimpiai kvóta megszerzésében. Nekik fontosabb lehet, hogy országos bajnoki címet szerezzen a University of Southern California színeiben. Az egyetemi sport szigorú szabályok szerint működik, őrzik az amatőrszellemet. Erdélyi ezért sem vehette át a maratoni győzelméért járó ezer dolláros pénzdíjat.

Bár Erdélyi Amerikában készül az egyetemi csapattal, az itthoni edzőjével is tartja a kapcsolatot. Csoma elmondta, hogy kezdetben merőben mást gondoltak a futásról amerikai kollégájával, de végül sikerült megtartani azokat az edzésmódszereket, amelyek eredményesek voltak. Elárulta, nagyon rugalmasak és segítőkészek a kinti szakemberek. „Ha nem is száz százalékban, de Zsófi megpróbálja elvégezni az általam elképzelt edzésmunkát. Nekem sem könnyű, hogy nem lehetek ott, de megpróbálok alkalmazkodni amennyire tudok, és skype-on beszéljük át az edzéseket."

Csoma úgy látja, tanítványa még fiatal egy kicsit a maratonihoz, és nem is biztos, hogy nekik a londoni olimpiában kell gondolkodniuk. „Zsófinak a félmaratoni lehet az igazi távja, de mivel az nem olimpiai szám, ezért a maratonnal próbálkozunk. A korosztályos világversenyeken már letette a voksát, juniorként akadályfutásban 12. lett a vb-n, U23-as Eb-n hatodik és ezüstérmes is volt. Nagyon jó a keringése, de van még egy kis deficitje - amit még egy műtét is növelt - a legjobbakhoz képest. Ennek a ledolgozásához kell még pár év."