Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Maratoni futóversenyt rendeztek az Antarktiszon

2011.12.08. 11:13

17 ország 36 atlétája vágott neki a 42 kilométeres távnak. A start alig 100 kilométerre volt a Déli Sarktól, és bár ott nemrég kezdődött a nyár, hőség nem hátráltatta a mezőnyt, amely természetesen nem rövid nadrágban és atlétatrikóban szaladta végig a távot, hanem igen sokrétegű ruházatban. Az időjárás ugyanakkor kedvező volt, a The Daily Telegraph című brit lap ideálisnak értékelte. A levegő biztos tiszta volt és friss. A szervezők külön indítottak női és férfi mezőnyt.

„Ilyen hidegben egészen lassan kell kezdeni a futást, fele olyan gyorsan, mint egyébként, és nagyon nehéz visszafognom magam. Pár kilométerrel később aztán meglátom, hogyan bírom, és a végére belegyorsítok” - idézte a lap Elizabeth Chapmant.

A férfiaknál a győztes a 37 éves francia Clément Thévenet lett, aki rögtön az élre tört és végig megtartotta - méghozzá fölényesen - elsőségét. A férfi "mellékesen" bankár. Jégmaratoni rekordot döntött: 3 óra 47 perc alatt loholta végig a 42 kilométert. A második helyezett, az amerikai Alvin Matthews csak jó félórával később ért célba. A női mezőny 9 fős volt, a brit Yvonne Brown volt a leggyorsabbja 4 óra 26 perccel.