Eleonóra
-1 °C
2 °C
Jégkorong
Percről Percre

Három magyar triatlonos indulhat Londonban

2011.12.09. 09:14

Az idei szezon befejeztével három magyar triatlonos, Vanek Ákos, Vanek Margit és Kovács Zsófia áll kvótát érő helyen a sportág olimpiai ranglistáján. A magyar szövetség (MTSZ) tájékoztatása szerint olyannyira jó helyzetben vannak az indulási jog megszerzését illetően, hogy ha sérülés vagy technikai problémák nem akadályozzák őket, akkor mindhárman ott lehetnek Londonban. Nemenként az 55-55 olimpiai indulóból 39-39 versenyző ranglista alapján kvalifikálja magát az ötkarikás játékokra. A pontgyűjtés 2012. május 31-én fejeződik be.

Az MTI év legjobbjai szavazásán egyedüli testvérpárként szerepeltek Vanekék az MTSZ döntése nyomán. Közülük a 25 éves Vanek Margit, aki úszásról váltott triatlonra hét esztendeje, a tavalyi aquatlon-vb megnyerése után idén lépett előre nagyot triatlonban, ugyanis kétszer végzett a legjobb tízben Világkupa-versenyen, előbb Tongyeongban 10., majd Guatapében 4. lett, ez utóbbi pedig az elmúlt tíz év legjobb magyar női eredménye a sportágban.

Két évvel idősebb bátyja, a szintén úszóként kezdő Ákos nagy visszatérő, mivel a 2010-es idényben bokasérülése miatt alig tudott versenyezni. Idén viszont - húgához hasonlóan - két Vk-futamon végzett az első tízben: Edmontonban 7., Tiszaújvárosban pedig 3. helyen ért célba, ezzel 11 év után szerzett újra dobogós helyezést a magyar triatlonsportban. Kovács Zsófia hetedik lett az Eb-n és a tiszaújvárosi Vk-n is, továbbá ezüstérmet nyert az U23-as vb-n.