Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Schmitt: Óriási a MOB felelőssége

2011.12.10. 14:06

Schmitt Pál szerint a 2011-es év mérföldkő a magyar sport történetében, hiszen olyan új sporttörvényt fogadott el az Országgyűlés, amely óriási lehetőséget és egyben óriási felelősséget ad a Magyar Olimpiai Bizottságnak – a köztársasági elnök ezt a MOB szombati közgyűlésén megtartott beszédében mondta el.

Az államfő kiemelte: a MOB most már nemcsak a magyar olimpiai mozgalom, hanem az egész magyar sport irányításáért felelős, ezért annak minden területére oda kell figyelnie. Schmitt Pál, aki a MOB tiszteletbeli elnöke is, emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány stratégiai ágazatként kezeli a sportot, s az egyik fő feladatnak azt nevezte, hogy a jövőben minél több gyerekkel szerettessék meg a mozgást, a sportos életmódot. A versenysporttal kapcsolatban kiemelte, hogy a társaságiadó-kedvezménnyel több tízmilliárd forint pluszbevétel áramolhat az öt látványsportágba.

Szabó Bence sportigazgató az olimpiai felkészülés állásáról tartott tájékoztatójában bejelentette a jelenlegi állás szerint 14 sportágban 80 magyar sportoló szerzett kvalifikációt a londoni játékokra.

„Négy éve, Peking előtt a felkészülés hasonló időszakában 14 sportágban 84 kvalifikációnk volt, így az eltérés nem jelentős” – hangsúlyozta Szabó Bence. A sportigazgató azt is elmondta, hogy a magyar versenyzők az idei világbajnokságokon 4 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérem, 10 sportágban 103 olimpiai pont a mérleg, s véleménye szerint ez a szereplés tükrözi hűen a magyar sport jelenlegi helyzetét.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke beszédében hangsúlyozta, tartható az a cél, mely szerint 120-140 fős magyar csapat legyen ott Londonban, de ehhez szükséges, hogy a férfi kézilabda- és a női vízilabda-válogatott is kiharcolja az olimpiai részvételt. Megnyugtatónak nevezte, hogy hétfőn megszülethet az a megállapodás, amelynek értelmében az olimpiai kerettagok kiemelt orvosi ellátásban részesülhetnek tíz kiemelt egészségügyi intézményben. A sportirányítási rendszer sporttörvényben előírt változásai kapcsán elmondta, hogy február végén kerül sor arra a közgyűlésre, amelyen megválasztják majd a Magyar Olimpiai Bizottság mint egyetlen köztestület új vezetőségét, integrálva a beolvadó köztestületek vezetőit.

Kérdésre válaszolva Borkai Zsolt elmondta, Pars Krisztián ügyében küldött levelére egy udvarias elutasító választ kapott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól. Ebben a szervezet közölte, hogy nem a NOB, hanem a Nemzetközi Doppingellens Ügynökség, a WADA hatásköre dönteni arról, hogy esetleg újra bevizsgálják a fehérorosz kalapácsvetők Pekingben levett vizeletmintáját.

A közgyűlésen MOB Érdemrendet vehetett át Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, Borbély Attila, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola rektora, Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszó és Sinka László, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja. MOB-díj elismerésben részesült Kulcsár Júlia, az adidas Budapest Kft. promóciós menedzsere.

Gyémántfokozatú szponzor az MTVA

A MOB gyémánt fokozatú támogatója lesz a közmédia - az erről szóló szerződést a MOB közgyűlésén írta alá szombaton Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és Borkai Zsolt, a MOB elnöke.

Böröcz István a szerződés aláírása után elmondta, megtiszteltetés és egyértelmű a közmédia számára, hogy a MOB támogatója lehet. "Tulajdonképpen önző szempontok is vezérelnek minket, hiszen nézettséget szeretnénk növelni, ezért érdekünk és mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a magyar sportolók sikeresen szerepeljenek a jövő évi olimpián" - mondta az MTVA vezérigazgatója.

Döntés született a január 13. és 22. között az ausztriai Innsbruckban sorra kerülő I. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon résztvevő csapat összetételéről. Eszerint hat sportágban kilenc magyar sportoló képviselheti az eseményen a piros-fehér-zöld színeket.

A közgyűlés után a MOB elnöksége döntött arról, hogy a magyar sportolók a Mohari Kinga és Csergő Noémi (Innoé Design) által tervezett felvonuló-, illetve formaruhában vehetnek részt a londoni játékokon.