Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Kimondom: ez nagyon nagy úszás volt, tökéletes, kegyetlenül fel vagyok pörögve

2011.12.11. 09:23
Cseh László harmadik elsősége is megszületett a rövidpályás úszó Eb-n: a magyar klasszis 200 pillangón országos csúccsal győzött.

A Kőbánya SC vezéralakja, aki a lengyelországi Szczecinben már a 200, és a 400 vegyest megnyerte, a leghosszabb pillangószámban is ellenállhatatlan volt. Sokáig csak a harmadik helyen haladt, ám a hajrában már csupán az óra lehetett ellenfele: 1:50.87-tel nyert, sokat faragva korábbi magyar rekordján (1:51.55 p), amely 2007. december 15-e óta élt. 13. rövidpályás Eb-címét nyerte, amely a 30. ilyen aranya a magyar úszósportnak.

"Szerintem kimondhatom: ez egy nagyon nagy úszás volt... Eszméletlenül jól éreztem magam a vízben, tökéletesen kijött minden, az utolsó ötven is úgy sikerült, ahogy gyakoroltuk. És most már az is kiderült, hogy mi volt a gond az előző két nap. Egy számmal kisebb gatyát vettem fel a kelleténél, ezért éreztem úgy, hogy meghalt a lábam. Jó, nem esküszöm meg rá, de most így látom, mert ma nyoma sem volt a fáradtságnak a lábamban, pedig ha az első két napon így volt, akkor most is ennek kellett volna történnie. Boldog vagyok, holnap jöhet a kétszáz gyors - most már azt mondom, bármi megtörténhet, kegyetlenül fel vagyok pörögve!"

A női 100 vegyes döntőjében címvédő,  200 vegyesen csütörtökön ezüstérmes Verrasztó Evelyn és a 10 fős fináléba a legjobb elődöntős eredménnyel érkező Jakabos Zsuzsanna közül ezúttal utóbbi, a 200 pillangó és a 400 vegyes tavalyi Európa-bajnoka tudott felállni a dobogóra. Jakabos a második lett 59.72 másodperccel, Verrasztónak be kellett érnie a negyedik hellyel (1:00.17 p).

"Reggel csak azért indultam száz pillangón, hogy az első huszonötön begyakoroljam, hogyan jöjjön ki a fal. Na most nem jött ki, sem akkor, sem most. Ez egy kicsit bánt, ennek ellenére nem lehetek elégedetlen, kifejezetten jól ment, és kissé meg is leptem magam is azzal, hogy sikerült érmet nyernem" - fogalmazott Jakabos.

100 gyorson Takács Krisztián saját országos csúcsához (47.31) közelit úszott, 47.46-tal lett bronzérmes. "Nagyon régóta készülök erre az áttörésre, és óriási lökést ad a folytatásra ez az érem. - nyilatkozott boldogan Takács. - A sok szerencsétlen véget ért szétúszás sokáig kísértett, de mára túltettem magam mindenen, ennek az eredménye a mostani helyezés. Az olimpián a kilencedik a legjobb helyezésem, amin jövőre mindenképp szeretnék javítani. De vannak titkosabb álmaim is..."