Nem koszfolt, kalotaszegi minta lesz a magyarok ruháján az olimpián

2011.12.13. 14:19
A magyar olimpiai csapat fiatalos, látványos, laza ruhákban megy jövőre Londonba, a világ egyik divatfővárosába.

A Magyar Olimpiai Bizottság szeptember 21-én pályázatot hirdetett a XXX. Nyári Olimpiai Játékokra utazó magyar csapat felvonuló- és formaruhájának megtervezésére, 44-en regisztráltak, a november 2-i határidőig 32-en adták be a pályázatukat.

A zsűri november 3-án és 4-én bírálta el a pályázatokat és döntött a második fordulóba jutott tervekről, az eredeti kiírás szerinti öt helyett hat pályamunka jutott a második fordulóba. A MOB honlapján - név nélkül - megjelent, hogy megvan az öt továbbjutó, majd a döntősöket úgy értesítették, hatan szállnak versenybe.

"A beérkezett pályaművek közül a MOB által felkért szakmai zsűri szavazatai alapján hat pályamű emelkedett ki, a többi pályázó alacsony pontszámmal messze elmaradt az élmezőnytől. A szakmai zsűri ezért úgy döntött, hogy szakmai szempontból indokolt, hogy mind a 6 kiemelkedő pályázó legyárthassa a mintakollekciót" - mondta Mihók Ildikó, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója.

"Nem a hatodikként bejutott pályázó lett a későbbi első, a nyertes az első fordulóból is az első helyen jutott tovább a döntőbe."

A héttagú szakmai zsűri

Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, fotográfus, médiaművész
Nyári Ildikó, a Magyar Alkotók Országos Egyesülete, Ferenczy Noémi-díjas, MAOE nagydíjas, „A Magyar Felsőoktatásért” díjas iparművész
Vasas Edit, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus   Alkalmazott Művészeti Osztályának vezetője
Dunai Anita, öltözködési tanácsadó
Tóth Ali, stylist, a „The Room” magazin főszerkesztője
Kovács Katalin, kétszeres olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok kajakozó
Berki Krisztián, kétszeres világbajnok és ötszörös Európa-bajnok tornász

A döntősöket behívták konzultációra, a zsűri kiválasztotta, milyen mintadarabokat csináljanak meg a múlt pénteki prezentációra, (eközben a MOB honlapján a továbbjutók számát is javították ötről hatra).

A szombati eredményhirdetésnél, délelőtt 10-kor kiderült, ki a negyedik, ötödik, és a hatodik, illetve az is, hogy az első három helyről az elnökség nem tudott határozni, majd a délutáni közgyűlés után lesz végeredmény (a fődij egymillió forint, az első három helyezett pénzjutalmat kap, a többi döntős oklevelet).

"A pályázati kiírásban szereplő keretösszeg (180.000 Ft+áfa) egy teljes kollekcióra értendő nemenként (teljes női felvonuló és formaruha=180 ezer Ft+ áfa, teljes férfi felvonuló és formaruha=180 000 Ft+ áfa). Ezt az összeget a pekingi ruházat tényleges gyártási költségei alapján kalkuláltuk. A tényleges gyártási költségekről a nyilvános közbeszerzési pályázat lezárulta után tudunk tájékoztatást adni. A pályázat még idén kiírásra kerül" - mondta Mihók.

A végeredmény

- hatodik Jánosi László és a Roni’s Kft.
- ötödik Nagy Ágota az Orlando Collection képviseletében
- negyedik a Sáska Art Design Stúdióból Sáska Ildikó
- harmadik Varga Kálmán és Lang Szonja pályázata és munkája
- második Hampel Katalin kollekciója.

- első az Innoé Design, Mohari Kinga és Csergő Noémi

"Csergő Noémi és Mohari Kinga terveit nemcsak a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége, de az általuk felkért szakértők is a legjobbnak látták" – mondta a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában Molnár Zoltán, a MOB főtitkára. "A szakértők egyértelműen kiálltak az egyik pályázat mellett, az elnökségben viszont komoly vita volt két terv között, első körben nem is tudtunk dönteni. A végül kiválasztott ruha egyébként megegyezik a szakértők által javasolttal. Nagyon szép kalotaszegi hímzés is lesz rajta. Szerintem jó döntést hoztunk, nagyon szép felvonulóruhát és formaruhát választottunk” – jelentette ki.

"Fiatalos, látványos, laza ruhákat akartunk. Úgy terveztük, hogy a kalotaszegi minták messziről is egyértelműek legyenek, véletlenül sem elmosódott foltok. Fontos, hogy kontrasztos legyen a minta, messziről ne koszfoltnak tűnjön, hanem egyértelműen lejöjjön, hogy ez egy népi motívum. Ez a 2012-es divat nagy trendje lesz, Európában és Amerikában is. London iszonyatosan pezseg, és a világ egyik divatfővárosa, oda szerettünk volna egy nagyon divatos dolgot vinni, ne az örökös, nagyon klasszikus, hagyományos ruhákat, hanem valami fiatalosat, divatosat" - nyilatkozták a győztesek.