Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Pars Krisztián és Orbán Éva az év atlétái

2011.12.15. 12:09

Két kalapácsvető, Pars Krisztián és Orbán Éva érdemelte ki idén az év atlétája címet Magyarországon - a magyar szövetség tájékoztatása szerint.

Pars sikere papírformának nevezhető, mivel az idei szabadtéri világbajnokság egyetlen magyar érmeséről van szó. A szombathelyi dobó a dél-koreai vb-n kiváló versenyzéssel, utolsóra elért 81,18 méterrel lett második, mindössze hat centiméterrel elmaradva a bajnok japán Murofusi Kodzsitól. Pars ráadásul világranglista-vezetőként zárta az évet, szeptember végén elért 81,89 méteres eredményével.

Orbán Éva szintén remek évet tudhat maga mögött, augusztusban ugyanis 71,33 méteres új magyar felnőtt csúccsal ezüstérmes lett a Kínában rendezett Universiadén, majd néhány nappal később Teguban, a női kalapács selejtezőjében 68,89 méterrel zárt, s csupán három centivel maradt le a 12-es döntőről (és lett 13.).

A magyar szövetség a korosztályos legjobbakat is díjazta, így például a legjobb junior fiú atléta a 400 méter felnőtt rekordját 45.42 mp-re javító, junior Eb- és Universiade-győztes, olimpiai B-szintes Deák Nagy Marcell lett.

Kenyában Vivian Cheruiyotot, az 5000 és a 10 000 méter világbajnokát, illetve Patrick Makaut, a maratonifutás világrekorderét választották meg az écv legjobbjának.

A 27 éves Cheruiyot a dél-koreai világbajnokságon duplázott Teguban. Amint azt a hazai cím odaítélése után nyilatkozta, az elismerés segít neki feldolgozni a csalódást, melyet akkor érzett, amikor kiderült: a nemzetközi szövetségnél nem ő lett az év atlétája. Az IAAF-nál a 100 m gáton vb-aranyérmes ausztrál Sally Pearson került az élre, Cheruiyot a szűkített háromfős listára került fel. "Annyira csalódott voltam Monacóban - emlékezett vissza a nemzetközi szövetség novemberi gálájára. - Úgy éreztem, hogy egész éves kemény munkámmal és az elért eredményeimmel megérdemeltem volna a díjat, de a zsűritagok másképpen döntöttek. Ma azonban az enyéim elismerték a teljesítményemet."

Vivian Cheruiyot márciusban mezeifutó-világbajnokságot is nyert a spanyolországi Punta Umbriában.

A 26 esztendős Patrick Makau a berlini maratoni viadalon, szeptember 25-én elért 2:03:38 órás eredményével érdemelte ki a címet. Az új csúcs tulajdonosa az etióp Haile Gebrselassie 2008-ban, szintén Berlinben futott 2:03:59 órás idejét adta át a múltnak.