Román társukat verték a magyar hokisok

2011.12.15. 15:46
Botrány volt Románia 16 éven aluliak jégkorong-válogatottjánál. Az U16-os csapat egyetlen román nemzetiségű tagja azzal vádolta meg magyar társait, hogy megverték.

A román média úgy tálalja az incidenst, hogy Florin Cosmin Marinescut románsága miatt bántalmazták, hangsúlyozva, hogy az eset éppen december 1-jén, a román nemzeti ünnepen történt. Azt azonban maga a bántalmazott hokis is beismeri, hogy a magyarokat hergelő kijelentéseket tett az öltözőben. Az ügyben vizsgálatot indított a jégkorongszövetség és a diszkriminációellenes tanács is - írja az erdélyi Krónika.

Marinescu szerint a csíkszeredai Vákár Lajos-műjégpálya öltözőjében egyik csapattársa, Antal Alfréd magyarul szidta őt. Marinescu arra szólította fel, románul is mondja el, mi a problémája, hiszen éppen Románia nemzeti ünnepe van, és amúgy „ők is románok”. Ekkor Marinescu szerint csapattársai elkezdték kiabálni, hogy ők nem románok, majd Romániát is szidni kezdték. „Ezután a zuhanyzóban lekapcsolták a villanyt, és mindenhonnan ütni kezdtek vizes törölközőkkel” – olvasható abban a panaszlevélben, amelyet a fiatal játékos édesapja juttatott el a jégkorongszövetséghez.

Tánczos Barna, a jégkorongszövetség (FRHG) elnöke szerdán közölte: Javasolni fogja a Román Olimpiai Bizottságnak (COSR) a társuk bántalmazását beismerő három jégkorongozó, Antal Alfréd, Geréb István és Molnár Ákos kizárását a román U16-os válogatottból, amely az U15-össel együtt az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (angol nyelvű rövidítése EYOF, románul FOTE-ként ismert) készül – az EYOF téli játékait 2013-ban Brassóban rendezik meg. Javasolják a tettüket beismerő játékosok kizárását, de az örökös eltiltással nem értenének egyet.

A szövetség elnöke úgy gondolja, felfújták az ügyet, és nem hiszi, hogy egyes követeléseknek eleget téve fel kellene oszlatni a román U16-os válogatottat.

Az ügyet a COSR és a FRHG képviselői által alkotott bizottság vizsgálja, amelynek vezetőjévé Ioan Dobrescut, a COSR főtitkárát nevezték ki, szankciókról várhatóan pénteken döntenek. Dobrescu egyetértett Tánczossal abban, hogy az U16-os csapat feloszlatása túl szigorú büntetés lenne. „A szankció egyfajta sárga lap kell hogy legyen, és ha megismétlődnek az efféle konfliktusok, akkor felmerülhet a keret feloszlatása” – mondta a COSR főtitkára, aki szerint nevelés kérdése, hogy előfordulhat-e még ilyen incidens. Dobrescu hozzátette, az sem lenne megoldás, ha csökkentenék a COSR által a korosztályos válogatottakhoz juttatott pénzösszeget, a szakmai stáb esetleges leváltása pedig a FRHG hatáskörébe tartozik.

Nagy Attila, a román U15-ös és U16-os hokiválogatottat magában foglaló EYOF-keret menedzsere a Krónikának elmondta, a válogatotton belül már meghozták az Antal Alfréddal, Geréb Istvánnal és Molnár Ákossal szembeni fegyelmi ítéleteket, de ezek egyelőre nem nyilvánosak, és addig, amíg le nem zárul a vizsgálat, nem kommentálja a történéseket.