Magyar zászló lesz a bukaresti diadalíven

2011.12.18. 22:28

Páratlan botrányként tálalja a román sajtó, hogy a pénteken Csíkszeredában lejátszott román-magyar válogatott jégkorongmérkőzésen a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai is a magyar Himnuszt énekelték.

Romániában alaposan felborzolta a kedélyeket a tény, hogy az Euro Ice-hockey Challenge nevű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar mérkőzése előtt a román válogatott – többségükben magyar nemzetiségű – tagjai némán hallgatták végig a román himnuszt. A magyar csapattal együtt énekelték el viszont a magyar Himnuszt, és a mérkőzés végén a székely himnuszt is elénekelték, amely spontán módon tört fel a lelátókon (csíkszeredai hokimeccseken ez a szokás).

A román lapok internetes oldalain a botrányos, vérlázító jelzőkkel illették a történteket. A mérkőzést egyébként 4-1-re a román válogatott nyerte, melynek 24-es keretében a 22 magyar nemzetiségű játékos mellett egy román és egy honosított ukrán szerepel.

Ilie Nastase, egykori román teniszcsillag az Adevarul című lap internetes változatában azt tartotta égbekiáltónak, hogy a román jégkorongszövetség és a Román Olimpiai Bizottság büntetlenül hagyta a történteket.

Az egykori sportoló szerint árulás történt, amit a közvéleménynek kell a leghatározottabban elítélnie. Nastase azt is kijelentette, ha ez így megy tovább, a románok azt is tétlenül nézik végig, hogy a magyarok kitűzik a magyar zászlót a bukaresti diadalívre.

Tánczos Barna, a Román Jégkorongszövetség elnöke a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, a sajtó hamis ügyet kreál a himnuszéneklésből, aminek nincs köze a valósághoz. A sportvezető azt hangsúlyozta, hogy a találkozó előtt mindkét ország himnusza elhangzott a jégcsarnokban, a román válogatott pedig történelmi jelentőségű győzelmet aratott a magyar válogatott felett.

Tánczos alaptalannak és méltatlannak tartotta a játékosokat ért sajtótámadásokat. Hozzátette, valamennyi játékos teljes odaadással küzdött, és a mérkőzés első percétől az utolsóig élvezte a hazai közönség támogatását.