Csendben megmászta az összes csúcsot a 15 éves rekorder

2011.12.26. 15:21

Mind a hét kontinens legmagasabb pontját megmászta a tizenöt éves amerikai Jordan Romero, a múltnak adva át a brit George Atkinson májusban, tizenhat évesen felállított rekordját.

Az amerikai fiú szombaton hívta fel Kaliforniában élő édesanyját azzal, hogy apja és mostohaanyja társaságában feljutott az Antarktisz legmagasabb csúcsára, a 4897 méter magas Mt. Vinsonra. Ezzel ő lett a legfiatalabb, aki meghódította mind a hét kontinens legmagasabb pontját, de azt mondta a telefonban, hogy ünnepelni majd csak akkor fog, ha sikerül le is jutni a Vinson-hegyről.

Fotó: Prakash Mathema

A kaliforniai Jordan mindössze tíz éves volt, amikor megmászta Afrika legmagasabb hegyét, a Kilimandzsárót, és tizenhárom évesen már meghódította a világ legmagasabb hegycsúcsát, a 8848 méteres Mount Everestet is, amivel már akkor rekordot állított fel életkorát tekintve.
Ugyancsak tíz éves volt, amikor felkapaszkodott az 5642 méteres Elbruszra, a földrajzi Európa legmagasabb hegyére a Kaukázusban. A Mount Everest megmászása évében, ugyancsak tizenhárom évesen jutott fel az indonéziai (pápuai) Carstensz-piramisra, amely 4884 méterével Óceánia legmagasabb pontjának számít.

Romero az Everesten
Romero az Everesten
Fotó: jordanromero.com

A fiú édesanyja csak a megmászás tényét közölte szombaton a sajtóval, részletekbe nem bocsátkozott, mondván, hogy a család nem akar nagy hírverést a teljesítménynek.