A gazdasági helyzet miatt bukta Budapest a világjátékokat

2012.01.12. 13:39
Bár Budapest tűnt favoritnak, a lengyelországi Wróclaw nyerte el a 2017-es világjátékok (az olimpián kívüli sportágak legnagyobb versenye) rendezési jogát a lausanne-i eredményhirdetésen. A számunkra kedvezőtlen döntést a magyar gazdasági helyzet erősen befolyásolhatta, és a nem összehangolt magyar sportdiplomácia is alááshatta a pályázat sikerét.

"Óriási lehetőség ment el, rettenetesen el vagyunk keseredve, de olyan tényezőkön mehetett el a pályázat, amiket nem tudtunk befolyásolni. Nagyon jó hangulatú prezentációnk volt szerdán, de már akkor volt egy olyan sejtésem, nem mi leszünk a nyerők" - nyilatkozta Gémesi György, a Nemzeti Sporszövetség elnöke, a magyar delegáció vezetője.

Több fordulóban kellett kérdésekre válaszolnia a magyar delegációnak. Fő kérdésként felmerültek, hogy milyen garanciák vannak, milyen biztosítékot adott számunkra a kormány.

A kormány hatmilliárdos garanciát vállalt, Gémesi szerint ez még válságban is könnyen kigazdálkodható öt év alatt, de a bíráló bizottság nem tudta függetleníteni magát a mai magyar gazdasági helyzettől. “Ők is olvassák a híreket, nagyon jól tudják, milyen az ország és a főváros gazdasági helyzete. Hiába volt szakmailag hibátlan a pályázatunk, a stabil, gazdasági és politikai problémákkal nem küzdő Wróclawot választották."

"A bejelentés során hivatalos indoklást nem kaptunk, informális beszélgetésekben azonban világossá vált számunkra, hogy a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatos külföldi hisztériakeltés nem tett jót a pályázatnak" - mondta a NSSZ sajtószolgálatnak, Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök.

Sportdiplomáciai baki

A IWGA-nak az is elvárása volt, hogy a világjátékokkal egy időben két-két és félhónapon belül ne legyen másik hasonló multisportesemény az országban. "Sajnos a mi pályázatunk beadása óta Győr pályázott a 2017-es az Európai Ifjúsági Fesztivál (EYOF) megrendezésére, és egyetlen indulóként, minden valószínűség szerint meg is kapja a rendezési jogot. Érveltünk, hogy időben és térben szétválaszható a rendezvény, de ezt nem fogadhatták el"- értékelt Gémesi.

Győr júniusban döntött, hogy kandidál az EYOF megrendezésére. A pályázat Borkai Zsolt szívügye, Győr polgármestereként és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként is érdekelt, hogy megkapják a rendezési jogot.

Az atlétikai szövetség a 2017-es világbajnokságra pályázott volna, de figyelembe véve, hogy a világjátékokra előbb pályázott Budapest, visszaléptek. A kormány is nyilvánvalóvá tette, hogy azonos időszakra csak egy világversenyre vállal garanciát, ezért az úszó-világbajnokságra sem jelentkeztünk.

A magyar delegáció szerdán mutatta be pályázatát a lausanne-i Olimpiai Múzeumban, a másik két kandidáló város előadását nem láthatták, de úgy érezték, pozitív fogadtatásra talált a magyar programtervezet. A prezentáción Gémesi György mellett Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás-minisztérium sportért felelős államtitkára, Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök, valamint Szántó Éva, az NSSZ főtitkára vett részt.

Szántó korábban úgy nyilatkozott, hogy elsősorban garanciákról, támogatásokról, árfolyamkockázatokról, és minden olyanról kell beszámolniuk, amit a jelenlegi magyar pénzügyi helyzet felvet. Ezért gazdasági szakembert is delegáltak a prezentációra.

Kedvező előjelek

A Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) elnöke, Ron Froehlich 2010-es nem hivatalos úton biztatta a magyarokat, hogy pályázzanak, majd 2011 júliusában a szemlebizottság vezetőjeként úgy ítélte, hogy Budapest és Gödöllő már készen áll a rendezésre. Egy korábbi cikkünkben Gémesi úgy nyilatkozott, tízmilliárd forintos rendezési költséggel számolnak. Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó 11,8 milliárdos költségvetésről beszélt, ebből hatmilliárd forintos az állami támogatás. Ennek egy része (1,7 milliárd forint) a Budapesti Olimpiai Központ kezelésében lévő állami sportlétesítmények felújításában realizálódott volna.

Az NSSZ szerint jók voltak az esélyeink, mert szinte minden, a világjátékok programjában szereplő sportágban volt már hazai rendezésű világesemény. Fokvárossal szemben az is növelte az esélyeket, hogy az IWGA vezetése kimondva-kimondatlanul deklarálta, Európában akarja látni az eseményt. 2009-ben a tajvani Kaohsziung volt, míg 2013-ban a kolumbiai Cali lesz a világjátékok házigazdája. Wróclaw nem tett túl nagy erőfeszítéseket, 2012-es futball-Eb egyik helyszíneként indult, erre építette fel pályázatát.