A New York Giants kiütötte a címvédő Green Bayt

2012.01.16. 09:14

Az NFL-rájátszás vasárnapi fordulója meglepő eredményt hozott: a rájátszásba az utolsó pillanatban bejutott New York Giants brilliáns játékkal őrölte fel a tavalyi Super Bowl-győztes Green Bay Packerst. A Houston Texans - Baltimore Ravens mérkőzésen pedig előre megjósolhatóan az újonc irányítóval felálló Houston nem bírt a Ravens rutinos rókáival.

000 137126456
Fotó: Jamie Squire

T.J. Yates-t illusztris társasággal boronálták össze a Wild Card hétvégén, hiszen az NFL történetében mindössze öt olyan újonc irányító volt, aki győzelemre tudta vezetni csapatát a rájátszásban. A 24 éves quarterbacknek ez a Cinncinati Bengals ellen jött össze az elmúlt héten. Yatesre komoly kihívás várt a rájátszás következő fordulójában, hiszen az a Baltimore Ravens volt az ellenfél, amely saját divizióját nyolc győzelemmel, veretlenül húzta be.

Hosszú puntok éjszakája

A kezdés után ugyan a Texans zsebelt be három pontot egy mezőnygóllal,  a negyed további részében azonban hibák sokasága jellemezte játékukat. Először egy balul sikerült punt-visszahordás után ajándékoztak egy touchdownt a Baltimore-nak  - a Lemmy Kilmister-bajszot viselő Flacco kosárlabdázókra emlékeztető mozdulattal ejtette a passzt Kris Wilson kezei közé -, majd Yates dobott egy interceptiont, így a negyed végén 17-3-ra húzott el a Baltimore.

A második negyed elején a Texans ismét egy mezőnygóllal kezdett, utána pedig az első negyedhez hasonlóan számtalan rossz passzal és punttal kitöltött üresjárat jött, amit végül a Texans-futójátékos Foster touchdownja szakított meg (17-13), aki a mérkőzést 132 futott yarddal zárta.  A félidőig nem is változott az eredmény, ahogy az irányítók passz-statisztikája sem nagyon javult: Yates 9/18-as, Flacco 6/15-ös aránnyal zárta az első játékrészt.

Utóbbiak formán kívüli szereplése a szünet után is folytatódott. A harmadik negyed legemlékezetesebb pillanatait elsősorban azok a helyzetek hozták, amelyekben a Texans védelme - főszerepben a mind fazonban, mind mezszámban a Pittsburgh Brett Kieselére emlékeztető J.J. Wattal - tisztességesen megabriktolta Joe Flaccót, akit a mérkőzés végéig ötször sikerült sackelniük (szezonban összesen 31-szer). Az utolsó negyedben Yates interceptionét követően a Ravens  beerőszakolt egy mezőnygólt, ezután pedig a Houston került kedvező pozícióba. Yates 40 yardról indított, hosszúnak szánt passza viszont a fiatal és rutintalan irányító harmadik interceptionét, és a Texans kiesését eredményezte.

A bukás

A 2011-es Super Bowl győztese várt a rájátszás vasárnap esti meccsén arra a New York Giantsre, amely az utolsó pillanatban váltotta meg jegyét a Wild Card hétvégére a nagy rivális Dallas Cowboys legyőzésével. Eli Manningék az első akadályt simán vették, az Atlanta Falconst 24-2-vel lépték le, hogy aztán a wisconsini télben megütközzenek az NFC-t 15-1-es mérleggel besöprő, mindenki által verhetetlennek tartott Green Bayjel, amely csak a Kansas City Chiefstől tudott elszenvedni egy valószerűtlen vereséget az alapszakasz során.

000 137133748
Fotó: Jamie Squire

Egy-egy fájdalommentes mezőnygól után (3-3) a New York Giants az első negyedben egy touchdownnal húzott el 10-3-ra; Manning passzát Hakeem Nicks juttatta Rodgersék end zone-jába egy 66 yardos akció végén. A Packers rögtön a második negyed kezdetén egyenlített, Rodgers John Kuhnnak dobott passza után, majd onside kickkel próbálkoztak sikertelenül. A labdaszerzés után szépen előremasírozó Giants ezt a helyzetet még nem tudta értékesíteni: a Green Bay sikeresen blokkolta Manningék mezőnygól-kísérletét, majd Rodgersék második labdaelejtése után a New York egy mezőnygóllal átvette a vezetést, (13-10). A félidő előtt fél perccel a Giants egy fél kontinensen átívelő passzal húzott el 20-10-re, (a Packers end zone-jában ismét Nicks kapta el a labdát), és ekkora hátrányba az alapszakasz során soha nem került a Packers. Sőt: a hazai mérkőzéseiken nem is fordult velük eddig elő, hogy a félidőnél ne vezettek volna. Manning a mérkőzés felénél már 274 yardot passzolt össze.

A második félidőt Aaron Rodgers szép futással indította. Ezen a meccsen irányítóként összesen 66 yardnyit futott, amivel a mérkőzés legtöbbet futó embere lett, beleértve a 63 yardig jutó Giants-játékost, Ahmad Bradshaw-t is. A harmadik negyedben csak egy mezőnygólra futotta a Green Baytől, (Crosby talált be 33 yardról: az állás 20-13). Az utolsó negyedet pedig egyértelmű Giants-dominancia jellemezte: először egy mezőnygól (Tynes, 23-13), majd egy újabb Green Bay labdavesztés után (az alapszakaszban összesen hatszor bukták így a támadást, míg csak ezen a meccsen háromszor) ismét jött egy touchdown Manningéktől (Mario Manningham: 30-13).

000 137130995
Fotó: Jamie Squire

A Green Bay még tudott hét ponttal szépíteni (Rodgers 16 yardos passzát Donald Driver kapta el: 30-20), de a mérkőzés végén a Giants Brandon Jacobs 14 yardos futásából egy újabb touchdownt szerzett, és a végeredmény így 37-20 lett. Aaron Rodgers 264 passzolt yardjával szemben Eli Manning 330-at hozott össze, így az alapszakaszban brillírozó Green Bay Packerst végül simán kiejtette a rájátszásba épphogy csak bejutó, korábban igen felemás teljesítményt nyújtó New York Giants. Eli Manningék a New Orleans Saintset szombaton az utolsó percben megverő San Francisco 49ersszel mérkőznek majd az NFC bajnoki címéért, míg a Baltimore Ravensnek a New England Patriots ellen kell győznie, hogy az AFC bajnokaként a Lombardi-trófeáért indulhasson.

Lovas Gergő, Vincze Ádám