A Barca megmutatta, így kell gólt kapni

2012.01.23. 13:51
A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) minden évben díjazza a fair play szellemét az eredményességnél is fontosabbnak tartó sportolókat. A téli ifjúsági olimpián Innsbruckban a fair play-cselekedet kategóriában a Barcelona ifjúsági B csapatát, a világbajnok kenyai maratoni futócsapatot, Mahendra Singh Dhoni indiai krikettkapitányt és Patrice Tondela francia futballbírót tüntették ki.

A Barcelona ifistái áprilisban a Castelldefelsszel játszottak, a vezetést Carlos Julio Martinez szerezte meg egy távoli lövéssel. Az ellenfél kapusa azonban földön feküdt, mint kiderült, sérülés miatt. A Barca-játékosok ezért a középkezdés után meg sem mozdultak, és hagyták, hogy a Casteldefels egyenlítsen. „Nem is volt más választásunk, mint hogy hagyjuk egyenlíteni őket. Mi az a klub vagyunk, amelyiktől elvárás, hogy a legmagasabb normákat teljesítsük, mindegy hogy katalóniai, spanyol, európai vagy világ szintről van szó, és mindez az ifjúsági csapattal kezdődik” - mondta a csapat edzője, Sergi Barjuan, korábbi spanyol válogatott és Barca-sztár.

A tegui atlétikai-világbajnokságon a női maratoni futásban Kenya tarolt, az első négy helyet begyűjtötték futói, nem kis részben a csapatmunkának köszönhetően. 35 kilométernél hárman voltak az élbolyban, a frissítőállomásnál azonban a rossz manőverezés miatt Enda Kiplagat felbukott Sharon Cherop lábában. Cherop egyből visszafordult, megnézni, mi történt társával. Az időközben az élre került Priscah Jeptoo is lassított, néhány szót váltottak egymással, majd csak akkor gyorsítottak, miután Kiplagat összeszedte magát. Az elbukó futónő később mindkét társát megverve lett világbajnok.

A kenyai szövetség a múlt héten hirdette ki keretét a londoni olimpia maratoni számára , a hat futónő közé mindhárom tegui érmes bekerült. „Ahogy Koreában versenyeztünk, a legjobb példája volt annak, hogy mit képes elérni egy egységes csapat. Ezért örülök, hogy Sharon és Priscah is rajta van a listán. Amikor elestem, Sharon felsegített, és megvárta míg helyrejövök, és csak utána hajráztunk az érmekért, de megmutattuk, hogyan is kell együttműködnie egy csapatnak” - nyilatkozta Kiplagat.

A francia játékvezetőnek Tondelának még a karrierjét is fel kellett adnia jogos döntése miatt. A fiatal bíró a Lagnieu-Rossilon hetedosztályú mérkőzést szakította meg, mert az egyik játékos rasszista beszólásokkal inzultálta ellenfelét. Az ügy később bíróságon folytatódott, és az amatőrfutball történetében először rasszizmusért el is ítélték az egyik játékost. Tondela és barátnője a meccs után több halálos fenyegetést is kapott, nem akart céltábla maradni, ezért visszavonult a bíráskodástól.

Dhoni az Angliával játszott krikettmeccsen bírált felül egy vitatott döntést. Bell elütötte a labdát, azt hitte, sikerült a vonalon túlra juttatnia és így véget ért a játékrész. A angol ütőjátékos már le is sétált a pályáról. A labda azonban játékban maradt, bár maga az elkapó játékos sem tudta pontosan, hogy tudta bent tartani. Dhoni később lerombolta a krikettkaput, és ezzel kiejtette Bellt. A szünetben aztán az angolok meggyőzték, hogy Bell jóhiszemű volt, amikor levonult. Az indiai elfogadta ezt, és kérte, hogy engedjék Bellt játszani. A remek napot kifogó játékos majdnem száz pontot ütött még, és nagyban hozzájárult, hogy India második meccsén is kikapjon a négymérkőzéses párharcban.