Fedettpálya lett volna, de olcsón se kellett

2012.02.03. 18:48

Korábban megírtuk, 2012-ben elmaradnak a fedettpályás atlétikai országos bajnokságok, mert jelenleg itthon nincs erre alkalmas pálya, vagy ha van is, nincs, aki fizessen érte. A Syma-csarnok a korábbiaknál olcsóbban, majd ingyen is biztosított volna versenylehetőséget a korábban ott edző atlétáknak, de ajánlatukra nem kaptak választ.

Mint megírtuk, a Syma-csarnokot napi egymillió forint plusz áfáért bérelte a Nemzeti Sportközpontok (MNSK) és a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) évi 170 napra. A bérleti díjat a korábbi olimpia csarnok napidíjához igazították. Ezt a költséget idén azonban már nem vállalták fel. Ennyit azonban már nem is kellett volna fizetni, Dr. Tóth Gábor, a Syma+SD Kft. ügyvezető igazgatója közölte, az olimpiai felkészülésre való tekintettel 68 millió forintos bruttó áron ajánlották fel a nemzetközi minősítésű pályát, ahogy korábban, úgy most is 170 napos használatra. 2013-tól pedig a korábbi egymillió forint helyett 500 ezer plusz áfáért bérelhetné ki a csarnokot sportcélokra az MNSK. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezt a kedvezményes árat ki tudja, vagy akarja-e fizetni az MNSK. „ A feléjük tett kezdeményezéseinkre érdemi választ a mai napig nem kaptunk, így a jövőre nézve újabb tárgyalások sem kezdődhettek még meg” - közölte Dr. Tóth Gábor.

Az mindenesetre furcsa lenne, ha nem használnák a pályát, mert a magántőke bevonásával épült Syma állami megbízásból hozta létre azt, „hogy hosszútávon biztosítsa az atléták számára a téli időszakra a fedettpályás felkészülést, országos és nemzetközi versenyek lebonyolítását kulturált, megfelelő körülmények között.” Ez egészen 2011-ig működött is. Ahogy azt Dr. Tóth nyilatkozta, az államnak nemcsak kiadásai vannak, de bevételei is származnak a Symából. Évente 90 millió forintos bérleti díjat fizetnek, és a külföldiek fedettpályás edzőtáborozásai is bevételi forrást jelentettek.

A Syma vezetősége átérezte az atléták mostani problémáját, ezért a MASZ-elnök Gyulai Miklósnak január utolsó hetében felajánlotta azt is, hogy a fedettpályás atlétikai országos bajnokság kéthetes időtartamára a csarnokot térítésmentesen használhatják. Erre az ajánlatunkra azonban még választ sem kaptak. A néhány óra alatt talajba süllyeszthető illetve felállítható pálya mindenesetre még megvan.

Gyulai Miklós elismerte, valóban nem reagáltak az ajánlatra, úgy gondolja, hogy a korábbi szerződéseknek ők a kedvezményezettjei voltak, de az MNSK képviselte őket. Úgy gondolja, hogy most is a Syma és az MNSK jogosult arra, hogy bármilyen egyezséget kössön. Gyulai szerint a két hét amúgy sem lett volna elég a teljes bajnoki rendszer lebonyolítására, ezért sem éltek a lehetőséggel, és ugyan ingyen megkaphatták volna a csarnokot, de a rezsiköltségeket nekik kellett volna állniuk.