Nyerjen magyar Super Bowlt!

2012.02.05. 00:55
Az amerikaifoci-liga (NFL) döntője, a vasárnap éjszakai 46. Super Bowl sok szempontból különleges: a 2007-es döntő visszavágója lesz, Tom Brady pedig negyedik bajnoki címét szerezheti meg. De nem történhet semmi a világban úgy, hogy egy vidám magyart ne érintene. A Patriots puntere, Meskó Zoltán bajnok lehet – igaz, nem ő lenne az első magyar, a tökéletes, veretlen szezont elérő Miami Dolphins legendás futója, Larry Csonka a nyolcadik Super Bowlt nyerte meg. Megnéztük a New York Giantset és a New England Patriotsot: mindkettő nyerhet, elmondjuk, melyik miért és hogyan. Figyelem, részrehajlás!

2008 február 3-án este, egy perc 15 másodperccel a 42. Super Bowl lefújása előtt  Eli Manning, a New York Giants irányítója lerázta magáról Jarvis Greent és Richard Seymourt, a döntőben éppen 14-10 arányban vezető New England Patriots két védőjét, majd egy 32 yardos passzal megtalálta David Tyree szélső-elkapót. Tyree egy kézzel szedte le a levegőből a labdát, majd valahogy a sisakjához szorítva megtartotta azt, hiába gyűrte két Patriots-játékos is. A drive végén a Giants újabb touchdownt ért el, és 17-14-re megnyerte a döntőt. A Patriots rajongói a mai napig a csapat történetének egyik legnagyobb tragédiájaként emlegetik a meccset, ami megfosztotta a csapatot attól, hogy veretlenül nyerje meg az NFL-t, hiszen 18 győzelemmel és nulla vereséggel jutottak a döntőbe. New Yorkban, pontosabban New Jersey-ben, ahol a Giants székel persze ezzel nem foglalkoztak, ők a harmadik bajnoki címnek örültek inkább.

Eli Manning (10)
Eli Manning (10)
Fotó: Ezra Shaw

Az idei döntő előtt nagyjából hasonló a helyzet, mint a 2007/08-as idényben: a Patriots Tom Brady vezetésével a döntő esélyese, a Giants pedig a sötét ló, bár a Packers elleni konferenciadöntő előtt nem nagyon volt senki, aki fogadott volna rájuk. A statisztikák a Pats sikerét vetítik elő, ha a két csapat játékosait posztonként összevetjük, kevés párosításból jön ki jól a Giants, szóval majdnem minden a Pats mellett szól – de ez egy meccsen, ráadásul a döntőn édeskevés. Bármi megtörténhet, meg annak az ellenkezője is, ha Manning olyan napot fog ki, mint a Packers ellen, és a védelem nyomás alatt tudja tartani Bradyt, a Giants simán nyerhet.

Indianapolisban nincs szabad szoba

A meccs óriási médianyilvánosság előtt zajlik, a döntőnek otthont adó Indianapolis (Eli Manning bátyja, Peyton ebben a stadionban játszik hétről-hétre) természetesen Super Bowl-lázban ég, a városban nincs egy szabad szállodai szoba, és minden olyan kocsmát kibéreltek vasárnap estére, ahol van tévé. A meccsre jegy ugyan még kapható, de legolcsóbban csak 1875 dollárért találtunk a neten (415 000 forint), de van 9956 dolláros jegy is (2,2 millió forint) és a felezővonal felett található, 35 személyes páholyokat 12 000 dollárért adják (2,6 millió forint). A monstre tévéközvetítést az NBC négy órával a meccs előtt kezdi el, a reklámperceket már hónapokkal ezelőtt mind eladták - 3,5 millió dolláros átlagáron. A várhatóan 100 millió nézőnél is többet hozó döntő magyar idő szerint hétfő hajnalban, fél egytől a sport1 műsorán is látható lesz, de az Indexen is élőben követheti az eseményt.

A meccs két legfontosabb embere a két irányító lehet - Bradyről már írtunk, nézzük meg, ki akarja megkeseríteni a bostoni futballszurkolók életét. Eli Manning igazi focistacsaládból származik, apja, Archie Manning és bátyja, Peyton is irányítóként játszik, vagy játszott. Peyton a Colts vezére profi karrierje kezdete óta, Elihoz hasonlóan nyert egy Super Bowlt, de sokkal jobb irányítónak tartják, mint az öccsét. Elit a Giants 2004-ben draftolta, 2005 óta a csapat első számú irányítója, 2008-ban pedig irányításával nyerték meg a csapat történetének harmadik nagydöntőjét. Az all-star csapatba (Pro Bowl) kétszer válogatták be és tart két NFL-rekordot. A szakemberek igazi vezéregyéniségnek tartják, aki inspirálja csapattársait és a maximumot hozza ki belőlük. Nyomás alatt tud igazán jól teljesíteni, nem zavarja, ha ketten lógnak a nyakán, és akár a zseben kívülről, futás közben is képes elképesztően okos passzokra.

Forrás: nfl.com
Forrás: nfl.com

Manning persze magában nem elég: az egyik klasszikus NFL-alapigazság szerint ugye meccseket a támadó alakulat, bajnokságot a védelem nyer. A Giants ebből a szempontból jól áll, hiszen a Houston mögött a teljes NFL-mezőny második legjobb védelme az övé. Kulcsfigura lehet Jason Pierre-Paul defensive end, aki Bradyt fogja vegzálni egész este (az évadban 16,5 sackje van). Sok múlik a pass rushon (az ellenfél passzjátékára rárontó védőkön), amit a Giants nagy erényének tartanak, de legalább ilyen fontos a támadó alakulat, pontosabban a szélső-elkapó hármas, ami ellen – legalábbis pár szakértő szerint – a Patriotsnak nem nagyon van ellenszere. Mindez persze csak az elmélet, bárki megbotolhat az utolsó pillanatban, elejtheti a labdát a saját húszyardos vonalánál, és így tovább, ettől nagyszerű sport az amerikaifutball.

Lapozzon, cikkünk folytatódik!