Van esély rá, hogy a hajók megtalálják az eltűnt magyar kenust

2012.02.10. 13:49
Rakonczay Gábor decemberben, kenuval indult neki legyőzni az Atlanti-óceánt, de múlt vasárnap egy viharban kétszer is felborult. Felesége, aki eddig itthonról segítette, hétfő óta nem tud vele beszélni. A víz miatt bármi elromolhatott az elektronikában, Rakonczay valószínűleg sodródik az áramlattal.

"Hétfőn beszéltünk utoljára, azóta semmi. Ha jövő hétfőig nem jelentkezik, értesítem a mentőcsapatokat" - kezdte az Indexnek a feleség, Viki. "Gábor vasárnap egy törőhullám miatti első borulásánál beleesett a vízbe, egy pillanatig azt sem látta, hol a kenu, de mivel oda volt kötve, vissza tudott mászni. Másodszor a kabinban volt, de a hajóforgalom miatt ki kellett néznie, ekkor ázhattak be a műszerek. A hatalmas párában - ami a kabinban van- minden csurom víz, előfordulhatott, hogy zárlatos lett az elektromos rendszer, esetleg nem tölt a napelem, lemerült az akkumulátor, és nem lehet tölteni a telefont, vagy bármi efféle történt, ami miatt Gábor nem tud telefonálni a fedélzetről és őt sem lehet hívni a szárazföldről."

Az asszony korábban azt mondta, ha Rakonczay úgy használja a telefont, ahogy azt kell, semmi baj nem történhet, mindig vissza kell tenni a vízhatlan tokba. "Remélem, hogy nincs baja, csak a kommunikáció szakadt meg köztünk. Ha kiszárad a kabin, ki tudja javítani a hibát."

Január 25-én indult el a Kanári-szigetekről, mivel nincs kapcsolat, most csak megsaccolni lehet, hol van éppen. Az, hogy hétfőn hol tartott, még megvan, bármi is van vele, a vihar miatt azóta túl sokat nem haladhatott. "A térség koordinátáit és utolsó pozícióját is meg tudom adni, be lehet saccolni néhányszáz kilométeres körzetre, hol van. Valószínű, sodródik, és kicsivel dél-nyugatabbra van, mint hétfőn. Arrafelé nagy a hajóforgalom, van rá esély, hogy megtalálják. Ezeknek a hajóknak már nagyon fejlett rendszereik vannak, Gábor pedig jelzőrakétákat is tud fellőni, ha feltűnik valaki a láthatáron."

Az, hogy esetleg már meg is találták, nem valószínű, mert ha így lenne, a felesége biztosan tudna róla. Mivel ő a segítője, azonnal értesítenék.

Rakonczay Gábor 2011. december 26-án, a portugáliai Lagosból indult a 6400 kilométeres útra. Először 1200 kilométert tett meg a Kanári-szigetekig, ahonnan január 25-én indult tovább. Tervek szerint április 10-én kötne ki a karibi Antiguában. A Fa Nándortól kapott, Vitéz névre keresztelt kenuval eddig egyetlen ember próbálkozott, harminc kilométer után feladta.

A Rakonczay-házaspár 2007-ben együtt tette meg ugyanezt az utat, akkor megkapták Az év kalandja-díjat, majdnem világrekordot mentek. Felváltva aludtak és eveztek. 2010-ben egy törőhullám miatt fel kellett adniuk világ körülire tervezett útjukat.

Gábor eddigi útvonala és legutóbbi tartózkodási helye az alábbi térképen látható.  • Hírek
  • Személyi kölcsön