Még mindig nincs hír a kenus Rakonczayról

2012.02.11. 18:30

Felesége ötödik napja nem tud kapcsolatot létesíteni az Atlanti-óceánon kenuzó Gáborral, aki múlt vasárnap kétszer is felborult a viharban. Az időjárás miatt valószínűleg hiba keletkezett az elektromos rendszerben.

Fotó: Angel Medina G.

Viktória nem vár hétfőig, mint ahogy azt eredetileg tervezte, ma értesíti az Ocean Rowing Societyt (magyarul Óceánátevező Szövetséget), akik segíthetnek Gábor felkutatásában. Korábban azt írtuk, mentőcsapatokról van szó, de azóta kiderült, ez nem teljesen így néz ki.

A szövetség üzen a parti egységeknek, akik leadják a drótot a Gáborhoz közeli, tehát a térségben levő hajóknak, figyeljék a kenut. A probléma persze pont abból adódik, nem tudni, Gábor pontosan hol van, de mint azt felesége az Indexnek elmondta: az áramlat és a legutóbbi koordináták szerint a térséget be lehet lőni.

"Nekünk eddig pozitív tapasztalataink voltak. Benne van persze, hogy egy nagy hajó nem fog emiatt kitérni az útvonaláról, de velünk előfordult már, hogy segítettek rajtunk. Én bízom ebben. Itt nem mentésről van szó, hanem arról, hogy megtudjuk a pontos helyet. Ha egy arra tartó hajó tudna vele kommunikálni, tudnánk, hol van. Abban reménykedem persze, hogy hamarosan rendbejön az elektronika és újra tudunk beszélni. A térségben most nincs rossz idő, úgyhogy Gábor valószínűleg már folytatja útját, csak éppen nem tudunk kommunikálni" - mondta az Indexnek Viki.

"Ennyire a nyílt óceánon helikopterrel már nem keresnek, úgyhogy a hajók vagy az elektronika megjavulása a két lehetséges megoldás ahhoz, hogy tudjuk, mi van Gáborral" - tette hozzá.

Fotó: Angel Medina G.

2011. december 26-án, a portugáliai Lagosból indult a 6400 kilométeres útra. Először 1200 kilométert tett meg a Kanári-szigetekig, ahonnan január 25-én indult tovább. Tervek szerint április 10-én kötne ki a karibi Antiguában.