Műholdas cég próbálja belőni Rakonczayt

2012.02.13. 11:13

"Az Iridium műholdas telefonszolgáltató cég meg tudja határozni a telefon utolsó bekapcsolásának pozícióját. Ennek a folyamata el is kezdődött, de - hétvége lévén - az amerikaiak nem dolgoznak. Leghamarabb kedden érkezhet meg, milyen információ van a telefonos cég birtokában" - adta hírül a kenus felesége az expedíció honlapján.

Az Atlanti-óceánon kenuzó Rakonczay Gáborral egy hete, február 6-án sikerült utoljára kapcsolatot létesíteni, azóta nincs róla hír. Felesége, Rakonczay Viktória szerint mivel férje előtte való vasárnap kétszer is felborult a viharban, elázhattak elektronikai műszerei, de a pára is árthatott nekik. Eredetileg úgy volt, ha Gábor nem jelentkezik, hétfőn értesíti az Óceánátevező Szövetséget, de ezt két nappal ezelőtt, szombaton már megtette. A kenus annyira kint van a nyílt óceánon, hogy helikopterrel odáig nem mennek, de az arra tartó hajók segítségére lehet számítani. A z asszony korábban az Indexnek elmondta, a térséget, ahol férje tartózkodik, legutolsó ismert koordinátái és az áramlat alapján be lehet lőni.

Az előzetes idójárásjelzések alapján arra lehetett számítani, hogy múlt pénteken enyhül az óceánon tomboló vihar, és Rakonczay Gábor ki tudta volna szárítani berendezéseit, hogy kapcsolatba léphessen feleségével, aki eddig itthonról navigálta. Az időjárás viszont előreláthatólag csütörtökig nem javul.