Légfegyveres Eb: jön az utolsó kvótaszerző verseny

2012.02.15. 16:08

Csütörtökön a finnországi Heinola-Vieruma:kiban megkezdődik az idei légfegyveres Európa-bajnokság, a sportlövők, így a magyar versenyzők utolsó londoni kvótaszerző versenye, amelyen a célkitűzés legalább egy ötkarikás indulási jog kiharcolása a válogatottal szemben.

"Azt, hogy kinek van erre esélye, ne kérdezze, mert egyrészt senkit nem akarok lebecsülni, de senkinek sem szeretnék plusz terhet rakni a vállára, egyébként is én mindig csapatban gondolkodom" - nyilatkozott keddi elutazása előtt az MTI-nek a 70. születésnapját szerdán ünneplő Hammerl László, a magyar csapat vezetője.

A minimum egy kvóta mellett a magyar szövetség két-három érmet és 22-25 pontot remél a csapattól, melyből csupán két versenyzőt nem nyomaszt a kvalifikációs kényszer: a világ- és Európa-bajnok puskás Sidi Pétert, a legutóbbi két légfegyveres Eb aranyérmesét, illetve Csonka Zsófiát, 2010 légpisztolyos Eb-másodikját, ők már korábban megszerezték az indulási jogot.

A viadal az utolsó lehetőség az olimpiai kvóta megszerzésére, mégis kifejezetten komoly esélyeket "kínál", ugyanis mind a négy ötkarikás számban, a férfi és női légpuskában és légpisztolyban is négy-négy hely kerül kiosztásra, s mivel már nagyon sok indulási jog elkelt korábban, könnyen lehet, hogy döntős produkció sem kell a sikerhez.

Az elmúlt hetek eredményei alapján a magyarok közül a puskás Karmacsi Ildikó számít az első számú kvótavárományosnak, mert ugyan a komáromi lövő hullámzóan teljesített a légfegyveres versenyeken, de két és fél hete a legnagyobb nemzetközi viadalon, Münchenben második lett, az alapversenyt 398, a döntőt pedig 103,9 körrel zárta. Az Eb-n hasonló produkcióval szinte biztosan londoni repülőjegyhez jutna. Nem jelentene meglepetést egy újabb női pisztolyos kvóta sem, Tobai-Sike Renáta és Nemes Adrienn is ennek reményében utazik Finnországba.

A verseny csütörtöki és pénteki napján a juniorok szerepelnek a magyar csapatból, míg szombaton a férfi pisztolyosok és a női puskások, vasárnap pedig a női pisztolyosok és a férfi puskások lépnek lőállásba.

A magyar Eb-csapat:
férfiak:
puska: Biatovszki Máté, Háner Tamás, Sidi Péter
pisztoly: Csizmadia András, Simon Attila, Tátrai Miklós
nők:
puska: Karmacsi Ildikó, Kovács Bálint Zsófia, Szijj Katinka
pisztoly: Csonka Zsófia, Nemes Adrienn, Tobai-Sike Renáta
junior fiúk:
puska: Kapás István, Nagy Sándor, Péni István
junior lányok:
puska: Biatovszki Mira, Hanák Gabriella
pisztoly: Babicz Flóra, Ihos Erika, Mihalkó Nikoletta