Az időjárás nem javul, továbbra sincs semmi hír Rakonczayról

2012.02.16. 15:19

Az előrejelzések alapján azzal lehetett számolni, csütörtökre enyhül az időjárás az Atlanti-óceán azon térségében, ahol a magyar hajós tartózkodik. Itthonról irányító felesége (korábbi kalandjaikon útítársa) azonban azt mondja, megnézte az előrejelzést, és továbbra sem várható változás.

Rakonczay Gáborral tizenegy napja nem sikerült kapcsolatot létesíteni. Először arra lehetett számítani, múlt péntekre javul az idő, de ez - csakúgy, mint mostanra, egy héttel későbbre sem - nem történt meg. "Nagyjából ugyanolyan az időjárás, 20-22 csomós (36-40 km/h) szél van. Ebben egyébként Gábor jól tud haladni, de mivel a kabint valószínűleg továbbra sem tudja kiszellőztetni, az elektronika helyrehozására még várni kell" - mondta az Indexnek Rakonczay Viktória, aki korábban már több módon is próbált segítséget kérni. Múlt szombaton értesítette a Nemzetközi Óceánátevező Szövetséget (Ocean Rowing Society), amin keresztül sikerült a szenegáli parti őrséget is bevonni. Ők annyit tudnak tenni, hogy a térségben közlekedő hajóknak adják le a drótot, akik jeleznek, ha észlelik. Tőlük azért nem lehet sokat várni, mert a kenu most valószínűleg nincs hajóútvonal környékén.

Az asszony hétfőn az amerikai Irudium műholdas telefonszolgáltató céget is értesítette. Ők elvileg be tudják lőni, hol kapcsolta be utoljára telefonját a hajós, de eddig nem jelentkeztek.

Fotó: atlantix.eu
Fotó: atlantix.eu

Fa Nándor, aki saját maga tervezte és építette a Vitéz nevű kenut, hétfőn azt mondta, ha valami miatt teljes egészében elárasztaná a víz, akkor sem süllyedne el. Rakonczay Gábor a felesége és a földet háromszor körbehajózó Fa szerint is jól van, csak éppen nem lehet vele kommunikálni. Jelenlegi helyzete hivatalosan nem vészhelyzet, ahhoz EPIRB-bója kellene a fedélzetre, de az előzetes tervekkel ellentétben ezt végül nem vitte magával.

A magyar hajós decemberben indult neki a 6400 km-es útnak, elsőként kenuzna át az óceánon, és világrekordot állítana fel. A rossz idő miatt víz és pára érhette a berendezést, valószínűleg ezért nem tud kommunikálni a külvilággal. 2007-ben feleségével együtt tették meg ugyanezt az utat, akkor megkapták érte Az év kalandja díjat.