Arnold, Levente
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Debrecen rendezi a májusi úszó Eb-t

2012.02.16. 12:56 Módosítva: 2012.02.16. 13:15

Debrecen rendezi az idei úszó Európa-bajnokságot Antwerpen helyett – tájékoztatta Gyárfás Tamás, a LEN alelnöke, a Magyar Úszószövetség elnöke az MTI-t. A belga város pénzügyi nehézségek miatt lépett vissza, az Eb rendezésének jogdíja ugyanis 150 000 euró, a bő negyvenmillió forintot a LEN kasszájába kell befizetni. Az összeget a Nemzeti Erőforrás Minisztérium átvállalja, a rendezést pedig 90 millió forinttal támogatja.

Czene Attila államtitkár megköszönte Gyárfásnak, hogy ezúttak csak ennyibe kerül a jogdíj, mert 2006-ban 800 ezer, két éve pedig 600 ezer euró volt.

Gyárfás azután számolt be a sportdiplomáciai sikerről, hogy az AP amerikai hírügynökség tudni vélte: Antwerpen lemondása után London lesz a május 17. és 26. közötti Eb házigazdája. „Bár az AP világgá röpítette, hogy Londoné a 31. úszó-Eb, a végső döntés mást igazolt: a LEN választása Debrecenre esett. Az elmúlt napokban hatalmas sportdiplomáciai csatározás indult a gyors megoldás elősegítése érdekében. A rendezőnek normál helyzetben tekintélyes jogdíjat kell fizetnie a LEN-nek. Köztudott, hogy 2006-ban Budapest 800 ezer, 2010-ben 600 ezer eurót fizetett a jogdíjért, de például a Magyar Vízilabda Szövetség 1 milliós ajánlattal nyerte el a 2014. évi felnőtt vízilabda Eb rendezési jogát".

Antwerpennek - tette hozzá a sportdiplomata -, miután lemondott a 2012-es Eb-ről, várhatóan súlyos büntetést kell fizetnie, ezért a helyébe lépő olcsóbban elérhette, hogy házigazda legyen.

„London mellett Eindhoven és Torino neve került a kalapba, de Kósa Lajos debreceni polgármesterrel és Czene Attila sportért felelős államtitkárral valóban villámgyorsan sikerült megegyezni, hogy a város - a 2007. évi rendkívül sikeres rövidpályás Eb után - újabb csúcseseménynek adjon otthont, és Debrecen gyönyörű fedett uszodájában 50-es medencében találkozzanak Európa legjobb úszói. A kitűnő összhang eredményeként Debrecen megtette ajánlatát: 150 ezer eurót kínált a LEN-nek. A magyarok villámakciója, rendkívüli gyorsasága alapján a LEN mellettünk döntött, igy hivatalos, hogy - Debrecen és a sportállamtitkárság pazar helytállása nyomán - 2006 és 2010 után a MÚSZ nyerte el a 2012-es Eb rendezési jogát is" - nyilatkozta Gyárfás.

Az Európai Úszószövetség arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a debreceni Eb május 21. és 27. között zajlik majd. A műugró kontinensviadalt az eredeti terveknek megfelelően Eindhovenben bonyolítják le, május 15. és 20. között. Ugyancsak a holland város lesz a házigazdája a korábban Antwerpenbe tervezett műúszó Eb-nek, de ennek az eseménynek még nincs időpontja.

Debrecen rövid pályás Eb-t már kettőt is rendezett, most egy még rangosabb házigadája lesz. A 2006-os és a 2010-es margitszigeti Eb után harmadszor is Magyarország lehet a helyszín. Alig több mint két hónappal a londoni olimpia előtt egyelőre nem tudni, mennyire veszi komolyan a világ az eseményt, egy biztos: a magyar úszók komolyan fogják. A rendezvény alatt meg fog telni a város, az esemény garantáltan telt ház előtt zajlik majd.

A belgák helyére lépő Debrecent nem zavarják az anyagi okok: a város a legeladósodottabb magyar települések egyike. A számvevőszék tavaly decemberi jelentése szerint az önkormányzat adóssága 2007 és 2010 között 8,3 milliárd forintról 27,5 milliárd forintra emelkedett. A Magyar Progresszív Intézet 2011-es önkormányzati teljesítmény-felmérése szerint (pdf) Debrecen az öt legeladósodottabb magyar város egyike.

A városnak 2013-ig 30,7 millió svájci franknyi és 5,8 millió eurónyi tőketörlesztést és kamatfizetést kell teljesítenie, ezen túl 2010 végén több mint kétmilliárd forintnyi szállítói tartozása volt. A Jobbik két hete bejelentette: az ügyészséghez fordulnak, mert szerintük a város nem adósodhatott volna így el, ha betartotta volna az államháztartási törvényt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!