Rövid a jó idő a telefon kiszárításához

2012.02.19. 17:23

Szombaton valamennyire enyhült az idő abban a térségben, amiben a magyar kenus jár, de felesége szerint ez még mindig kevés lesz ahhoz, hogy ki tudja szárítani az elektronikát.

Az Atlanti-óceánon hajózó Rakonczay Gáborral tizennegyedik napja nem sikerült kapcsolatot létesíteni, csak találgatni lehet, mi lehet vele. "Gábor valószínűleg Nicolas Carvajal pozíciójához van relatívan közel, habár kicsit azért gyorsabb volt, nagyságrendileg Nicolasszal hajózik egy térségben. Nicolas 72 km-t evezett az elmúlt nap, ebből következtethető, hogy Gábor is 70-80 km-t teljesített, ezzel valószínűsíthetően 1480-1550 km-re van már a Kanári-szigetekről" - írta Rakonczay Viktória az expedició honlapján. Az angol evezős hajóval vágott neki az útnak, amivel elvileg gyorsabban lehet haladni, de az út elején jobban haladt nála a magyar hajós.

"Megérkezett egy kis enyhülés, remélhetőleg Gábornak segít az időjárás a kabin kiszárításában, bár igazság szerint egy-másfél napig fog tartani, ami nem kompenzálja a hetekig tartó esős, erős hullámos időt, így az nem várható, hogy most teljesen kiszárad az elektromos rendszer a kabinban" - írta az asszony szombati bejegyzésében.

A magyar hajóst az Óceánátevező Szövetségen keresztül a szenegáli parti őrség is keresteti, de amerre most jár, arrafelé csekély a hajóforgalom, így tőlük sokat nem lehet várni. Az Irudium nevű műholdas telefonos cég Rakonczay Gábor azon pozícióját tudná belőni, ahol telefonját legutóbb bekapcsolta, de eddig nem jelentkeztek.

Decemberben indult neki a 6400 km-es útnak, elsőként kenuzna át az óceánon, és világrekordot állítana fel. A rossz idő miatt víz és pára érhette a berendezést, valószínűleg ezért nem tud kommunikálni a külvilággal. 2007-ben feleségével együtt tették meg ugyanezt az utat, akkor megkapták érte Az év kalandja díjat.