Nem tűrte a méltánytalanságot, lemondott

2012.02.22. 12:36 Módosítva: 2012.02.22. 12:55
Azonnali hatállyal lemondott a párbajtőrözők szövetségi kapitányi tisztségéről Kulcsár Győző, aki 2006-tól vezette a szakágat.

A négyszeres olimpiai bajnok szakvezető, a Nemzet Sportolója a hétvégi Westend női párbajtőr Grand Prix felvezető sajtótájékoztatóján olvasta fel a sportági szövetség (MVSZ) elnökének, Erős Jánosnak címzett levelét. Indoka: az MVSZ nem jelölte őt MOB-tagnak, ezt pedig méltánytalannak tartja.

Peking, 2008. augusztus 10. Kulcsár Győző, a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok vívó, edző, sportvezető, a párbajtőrözők szövetségi kapitánya figyeli a vívóversenyeket.
Peking, 2008. augusztus 10. Kulcsár Győző, a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok vívó, edző, sportvezető, a párbajtőrözők szövetségi kapitánya figyeli a vívóversenyeket.
Fotó: Földi Imre

Füleky András, a szövetség ügyvezető igazgatója - akit érzékelhetően meglepett a bejelentés - arról számolt be, hogy az elnökség pénteken döntött a jelöltekről.

A vezetőség úgy határozott, hogy a korábban a szövetség által delegált három tagtól, Kovács Tamástól, Kulcsár Krisztiántól és Füleky Andrástól nem vonja meg a bizalmat, további két helyre pedig - melyre a MOB alapszabály-módosítása alapján nyílik lehetőség - három jelentkezőből titkos szavazással Gémesi Györgyöt és Nagy Tímeát jelölte. A harmadik Kulcsár Győző volt.

"Úgy érzem, nekem ez a jelölés a vívósportban jár, de lehet, hogy rosszul gondolom" - mondta Kulcsár, aki közölte, a levél felolvasása után nem válaszol kérdésekre, nem kommentálja a bejelentését.

Kulcsár Győző eddig a Nemzet Sportolóinak delegáltjaként volt MOB-tag, így ezután is lehetne, ha jelölnék, de amint azt leszögezte, hiába gondolnak rá máshonnan, nem fogja elfogadni a felkérést. Az új, vasárnap megválasztandó MOB-ba a sporttörvény szerint csak szakszövetség jelölhet.

A 71 éves, a tanítványaival együtt vívó Kulcsárnak még két olimpiai kvalifikációs Világkupára kellett volna felkészítenie a női válogatottat. A nők nem állnak jól, legalább egyszer elődöntőbe kellene jutniuk, hogy reményeik életben maradjanak. A férfiaknak nincs csapatverseny Londonban.

Kulcsár a két olimpiai éremesélyes élversenyzőt, Szász Emesét valamint Boczkó Gábort továbbra is felkészíti, nekik várhatóan különversenyen kell az olimpiai kvótát kivívniuk.