Akkor találhatják meg Rakonczayt, ha jelez

2012.02.23. 15:20

Az Atlanti-óceánon kenuzó Rakonczay Gáborról műholddal sem sikerült semmit megtudni, de egy magyar hajó már elindult a Kanári-szigetekről a térség felé. Mindent megtesznek, de nagyobb az esély, hogy a kenus jelez nekik.

Bár az Irudium műholdas telefonos cég több, mint egy hét után visszajelzett, de gyakorlatilag semmi használhatót nem tudott mondani a magyar kenusról. Az amerikaiak megállapították, hogy Rakonczay Gábor február 6-án kapcsolta be utoljára a telefonját, vagyis akkor, amikor feleségével utoljára beszélt. "Azóta a telefon nem adott több jelet, így sajnos nem lehet további pozíciót tudni Gábor hollétéről. Jelenleg egy hajóval történő találkozásban lehet bízni, ami bármikor megtörténhet, hiszen vitorlások ebben az időszakban, és útvonalon kelnek át az óceánon, illetve amikor Gábor keresztezi a legközelebbi hajózási útvonalat, biztosan fog látni pár nagyobb hajót, amiknek jelezni tud" - olvasható az asszony tájékoztatása az expedició hivatalos honlapján.

Szerda este viszont elindult egy magyar hajó azon az útvonalon, Rakonczay Gábort akár meg is találhatják. Szeremley Huba borász pár nap alatt elérheti a térséget. "Arra kicsi az esély, hogy az Elizabeth nevű vitorlás észrevegye Vitézt, de az lehet, hogy Gábor pillantja meg a vitorlás árbocát a láthatáron és jelzi ottlétét" - írta erről felesége. A kenus úgy tud segítséget kérni, ha jelzőrakétát lő fel, amint hajót vesz észre a láthatáron.

Az Atlanti-óceán átevezésével próbálkozó magyar hajós műszerei elázhattak vagy a pára miatt hibásodhattak meg. Tizennyolcadik napja nem tudni róla semmit.