Rakonczay nem akarja, hogy kimentsék

2012.03.02. 10:22

Több mint három hete, pontosan huszonnégy napja nem lehet tudni semmit Rakonczay Gáborról, aki az Atlanti-óceán átkenuzására indult, de egy vihar miatt teljesen megszakadt vele a kapcsolat.

A hajóst addig itthonról segítő felesége nem esett kétségbe annak ellenére sem, hogy a nyílt óceánon bármi történhetett férjével. A legalább ugyanolyan veszélyes Földközi-tengeren vitorlázó Kardos Gábor szerint felelőtlenség volt vészjelző (EPIRB) nélkül elindulni, bár ennek pszichés okai vannak. Mint ahogy annak is, hogy felesége ennyire tartja magát.

"Az, hogy végül mégsem vitt magával EPIRB-bóját, valószínűleg azért volt, mert nem is akarja, hogy megmentsék. Ezt úgy kell érteni, hogy ő azért indult el, mert teljesíteni akarja, amibe belevágott. Az EPIRB automatikusan jelet ad, ha a hajóba bizonyos mennyiségű víz megy. Gábor valószínűleg maga akarja megoldani a dolgokat, ha kimentik, biztosan vége a kalandnak. Így viszont szerintem akkor is felelőtlenség volt elindulni. Lehet például, hogy megsérült a keze és nem tud evezni" - kezdte az Indexnek Kardos Gábor. A hajós öt hetet vitorlázott együtt a Földközi-tengeren azzal a Szeremley Hubával, aki most hajójával ugyanazon az útvonalon vágott neki az óceánnak, amin Rakonczay Gábor is indult még januárban.

Rakonczay Gábor Vitéz nevű kenujának kabinjában a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvő Las Palmas vitorláskikötőjében
Rakonczay Gábor Vitéz nevű kenujának kabinjában a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvő Las Palmas vitorláskikötőjében
Fotó: Angel Medina G.

"A legvalószínűbb Gáborral kapcsolatban, hogy él. Nem tenne jót, ha felesége, Viktória kétségbe esne, mert azzal, hogy bízik benne, lelki erőt ad férjének. Ez pszichés dolog, több ezer kilométer távolságból is működik." Kardos azt is elmondta, ha az óceánon kedvezőek a viszonyok, kicsit olyan evezni, mint ha az ember futószalagon állna. Rajta kell maradni a passzátszélen. Az a lényeg, hogy a sodrásban maradjon, mert a széllel együtt ezzel jól tud haladni."

Éjszaka pár méterről sem veszik észre

Szeremley Huba borász és csapata hétfőn indult útnak, azt ígérték, mindent megtesznek, hogy ráakadjanak a magyar hajósra. "Én pénteken tértem haza Las Palmasból, miután öt hétig vitorláztunk együtt Splitből a Kanári szigetekig. A fő nehézséget az jelenti, hogy éjszaka, erősebb szélben a hullámok miatt akár pár méter közelről is el lehet menni egy kenu mellett, anélkül, hogy észrevennék, ha világítása nem működik. Bízhatunk benne, hogy a műholdas telefonnal lehet probléma és csupán a kommunikáció szakadt meg. Ugyanakkor azon a szakaszon, ahol most lehet a kenu, nincsenek teherhajó-útvonalak, de a nagy szállítóhajók többször még akkor sem válaszoltak, mikor kifejezetten kérdeztünk tőlük valamit
rádión" - írta hivatalos közleményében Kardos Gábor.

Az Index napok óta próbál kapcsolatot létesíteni Szeremleyékkel, de mivel csak akkor lehet velük beszélni, ha bekapcsolják a telefont, ez eddig még nem jött össze.