13 érem az egri paraasztalitenisz-versenyen

2012.03.04. 18:24

A magyarok öt arany-, három ezüst- és öt bronzéremmel zárták az Egerben másodszor megrendezett Hungarian Open nemzetközi paraasztalitenisz-versenyt, mely világranglista-pontokért is folyt.

A Magyar Paralimpiai Bizottság tájékoztatása szerint a legeredményesebb az egyéniben és csapatban is aranyérmes, londoni kvótával rendelkező Berecki Dezső (10-es sérültségi kategória) lett. Egyéniben a másik két londoni induló, Csonka András (8) és Pálos Péter (11) is az első helyen végzett. Rajtuk kívül még Zborai Gyula (9) győzött.

Aranyosi Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elégedett volt, azt sajnálta, hogy a sajátos pontszámítási rendszer miatt sokan visszaléptek. "Megváltoztatták a világranglista-pontok számításának szabályait, az új rendszerben, ha valaki nála gyengébb játékostól szenved vereséget, akkor elveszíti pontjai egy részét, és hátrébb kerülhet a rangsorban" - mondta a szakember.

"Emiatt Egerbe több klasszis nem jött el, mert nem akarta a már megszerzett pontjait kockára tenni. Londonban a világranglista alapján készítik el a kiemeléseket a paralimpia sorsolása előtt, így mindenki számolgat és taktikázik. A versenyzőim teljesítményével nagyon elégedett vagyok, különösen Csonka Andrással, aki két előtte álló versenyzőt is legyőzött, így ő mindenképpen előrébb kerül a rangsorban. Nyert a paralimpiai és világbajnok belga Mathieu Loicq ellen is, ő azonban sajátos rendszer következtében Andris mögött volt, ezért a világ legjobbjának legyőzéséért nem járt plusz pont, igaz nem is veszítette el a már meglévőket."

Ezüstérmes lett Major Endre (1), Arlóy Zsófia (8) és Berecki Zsolt (10). A harmadik helyet szerezte meg Bicsák Bettina (8-10 összevont kategória), Molnár Dóra (6-7) és csapatban a Kuli István, Kollár László (11), az Arlóy Zsófia, Bicsák Bettina (6-10) és a Barabás Balázs, Dollenstein János (3) összeállítású duó.