A nosztalgikus szocializmus újra a sportban

2012.03.05. 21:13
A TAO-val a piaci logika háttérbe szorult, de legalább esélyt kaptak családok, állítja Váczi János sportközgazdász, XII. kerületi alpolgármester.

„Sokaktól hallom a magyar sportirányításban, hogy a társasági adókedvezmény (TAO) megjelenése a sportban új alapokra helyezheti az állandó forráshiánnyal küszködő területet. A XII. kerület alpolgármestereként konkrét számokkal tudok szolgálni, az önkormányzat 25 milliós támogatása a Hegyvidék SE-nek majdnem megduplázódott a TAO-val. A kerületi cégektől 21 milliót hoztunk be eddig sportra és még további 25 millió forintot tudunk befogadni júliusig. Ebből adódóan másodosztályú vízilabdacsapatunk utánpótlása és a gyerekfoci a nagy nyertes. Folyamatosan nő a képzésben részt vevő gyerekek száma, akik helyi egyesületben sportolhatnak, a rendszer alapját pedig a hegyvidéki iskolák jelentik. Ez egy olyan összeg, amely minőségileg érezhetően hozzájárulhat a gyerekek sportolásához” – mondta Váczi János sportközgazdász.

Kifejtette, a kerületben a sporttámogatás messze meghaladja a magyarországi átlagot. A büdzsé több mint 2 százalékának sportra fordításával, az újabb 21 millióval a helyzet kifejezetten irigylésre méltónak mondható. A Hegyvidék SE önkormányzati segítséggel alakult 1999-ben, de tulajdonésze nem volt benne, a polgármester (Pokorni Zoltán) nem az elnöke, igaz, korábban Mitnyan György az volt.

„Ezt a 21 milliót közvetlenül az egyesülethez utalják, nem a nagy állami kasszába, ami láthatatlan. A cégek számára ez a direkt támogatás egyszerű, semmilyen egyéb ráfordítással nem jár, ráadásul még további 10 százalékot spórolhatnak az adójukból. Ezért lényegében csak annyi volt a dolgunk, hogy a kerületi cégek és vállalatok vezetőivel összeültünk, egy prezentációban felvázoltuk, mit szeretnénk, ők pedig egyből megértették és nagyon pozitívan álltak hozzá. Hiszen a helyi vállalkozások vezetőinek a gyerekei, ha itt sportolnak, visszakapják az adóforintokat, sok más gyerekkel egyetemben. Csak javasolni tudom más egyesületeknek, hogy önkormányzati támogatással együtt, összefogva pályázzanak, mert a közös fellépés hitelesebb, a cégvezető bizalma nagyobb a rendszer iránt és ez elősegíti a megállapodást, valamint a gyerekek sportolását. A szponzorszerző lehetőségek így hihetetlen mértékben kiszélesednek. Úgy tudom, sokan nem éltek eddig ezzel, pedig az Újpest vagy Honvéd bajaira is megoldást kínálhat az új törvényi szabályozás.”

Váczi hozzátette, több száz gyerek kezdhet el futballozni, vízilabdázni. „A miénk tehetős kerület, de itt is élnek szerény körülmények között. Ha a szülők zsebében maradhat a focifelszerelések, vagyis a mezek illetve a cipők ára, máris 30 ezer forintot tudnak másra költeni. Egy kissé olyan érzésem van, hogy a szocializmus, illetve annak mára már egy nosztalgiával átszőtt része újra megjelenik a sportban. Akkor ugyanis az egyesület tudott melegítőt, cipőt és mezeket is adni, amire az elmúlt húsz évben nem igazán volt példa”.

„Közgazdászként vitatkozhatnék magammal, hogy mindez elősegíti-e azt, hogy a magyar sport is végre piaci logika alapján működjön, de most legalább megkapták azok az esélyt itt a kerületben is a sportolásra, akik eddig nem élhettek vele. Magyarországon eddig mintegy másfél millió ember engedhette meg magának azt a luxust, hogy rendszeresen sportoljon, ez a szám az új támogatási rendszer miatt most jelentősen nőhet.”