Nem a legerősebb magyar csapat a birkózó Eb-n

2012.03.05. 12:16


Az olimpiai kvalifikációs versenyek miatt nem a legerősebb összeállításában vesz részt a magyar birkózó-válogatott a kedden kezdődő belgrádi Európa-bajnokságon, ennek ellenére a szakágvezetők több érem megszerzésében is reménykednek. Leginkább a kötöttfogású csapatot lehet szokatlan összetételűnek nevezni, hiszen a két korábbi Eb-győztes, tavaly egyformán második Lőrincz Tamás (66 kg) és Bácsi Péter (74 kg), illetve a 2009-es világbajnok Kiss Balázs (96 kg) kihagyja a kontinensviadalt, s minden energiájukkal az április második felétől sorra kerülő kvótaszerző viadalokra koncentrálnak.

„Számunkra egyértelműen a kvalifikációs versenyek a fontosak, ezért döntöttünk úgy, hogy ők nem indulnak most - nyilatkozta az MTI-nek Struhács György szakágvezető. - Nélkülük nyilván nem lehet ugyanolyan eredményeket elvárni a csapattól, ennek ellenére egy érmet mindenképpen remélek.”

A szakember elsősorban a szakág két eddigi londoni kvótáját megszerző Módos Pétertől (55 kg) és - a tavaly Eb-bronzérmes - Deák Bárdos Mihálytól (120 kg) vár jó szereplést.

„Módos Petinek mindenképpen messzire kellene jutnia, bizonyíthatja, hogy nem véletlenül várunk tőle Londonban is sokat. Misinek már a sorsolástól is függ, hogyan szerepel, ám a dobogós helyezés egyáltalán nem elképzelhetetlen” - mondta Struhács.

A szabadfogású csapat a sérült Kiss Gergelyt (96 kg) leszámítva a lehető legjobb összeállításban utazott el vasárnap Szerbiába.

„Azt gondolom, egy Eb mindig fontos, még akkor is, ha idén vannak ennél fontosabb viadalok is. Nekünk ez egy kiváló felkészülési állomás a kvalifikációs versenyekre, nem beszélve arról, jól jön, hogy a monoton munkát megtöri most ez a verseny, s eltereli egy kicsit a fiúk figyelmét” - mondta Gulyás István, a szabadfogásúak vezetője.

Az Eb-n így ott lesz a tavalyi kontinensviadalon bronzérmes Hatos Gábor (74 kg) és Ligeti Dániel (120 kg), valamint a szűk egy éve ötödik Wöller Gergő (66 kg) is, és a kapitány ezúttal is tőlük várja a jó szereplést. Rajtuk kívül pedig még Veréb István (84 kg) eredményes menetelésében bízik.
A nők négyfős csapattal utaznak Belgrádba, ahol nem lép szőnyegre lép a világbajnoki ezüstérmes, biztos londoni induló Sastin Marianna, mivel két hete elszenvedett bordasérüléséből még nem épült fel annyira, hogy éles meccset birkózzon.
Az Eb magyar indulói
Kötöttfogás: Módos Péter (55 kg), Korpási Bálint (66), Szabó Martin (74), Lőrincz Viktor (84), Rizmajer György (96), Deák Bárdos Mihály (120)
Szabadfogás: Molnár Róbert (55), Molnár József (60), Wöller Gergő (66), Hatos Gábor (74), Veréb István (84), Fodor Tamás (96), Ligeti Dániel (120)
Nők: Dénes Mercédesz (48), Barka Emese (55), Szabó Emese (59), Godó Kitti (72)