150 ezerbe kerül a kalotaszegis kollekció

2012.03.13. 09:21

A Magyar Olimpiai Bizottság szeptemberben pályázatot hirdetett a XXX. Nyári Olimpiai Játékokra utazó magyar csapat felvonuló- és formaruhájának megtervezésére. Negyvennégyen regisztráltak, harmincketten pályáztak, a héttagú szakmai zsűri az Innoé Design, azaz Mohari Kinga és Csergő Noémi munkáját találta a legjobbnak.

A MOB a ruhák gyártására közbeszerzést írt ki, mely az első fordulóban, február elején eredménytelenül zárult, csak egy ajánlat érkezett, és az is érvénytelen volt. Mivel a teljesítési határidő közeli (2012. június 22.), ezért az olimpiai bizottság hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást folytatott le (erről tájékoztatta a a Közbeszerzési Döntőbizottságot), melyen az egyedüli érvényes ajánlatot tévő Roland Divatház Zrt.-t hirdette ki az eljárás nyerteseként, így ez a cég kap megbízást az összesen 240 darab férfi és női felvonuló- és formaruha legyártásra.

„Mi öltöztetjük a futballválogatottat, a hokisokat, az úszókat, egy ilyen megbízásnak, mint az olimpiai formaruhák legyártása, rendkívüli marketingértéke van"  - mondja Berendi András, a cég vezérigazgatója.

120 férfi, 120 női ruhát gyártanak le, ha nő a csapat létszáma, és ennél több kell, a bruttó 34,6 milliós szállítási díj arányosan nő. Egy kollekcióra - mely a cipőkkel, kiegészítőkkel együtt nagyjából 25 darabos - csaknem 150 ezer forint jut, ez az összeg átlagos, nagyjából azonos azzal, amennyibe az elmúlt olimpiáknál került a formaruha. „A legjobb alapanyagokat használjuk, gyári önköltségi áron, árrés nélkül, haszon nélkül dolgozunk, a cég ezzel támogatja a magyar sportot. Azt szeretnénk, ha ez a modell működne a továbbiakban is."

A sportolók egy felvonuló- és egy formaruha kollekciót kapnak, a jellegzetes kalotaszegi motívum valamennyi felvonulóruhán ott lesz. A nők pamut-vászon karcsúsított ingruhát és farmer-vászon kabátot viselnek a nyitóünnepségen, ezt szűkített szabásvonalú, meggypiros esõkabát egészíti ki.

A férfiak fekete, elasztikus farmernadrágjukhoz enyhén karcsúsított fazonú, hosszú ujjú inget és egyenes vonalú, farmerkabátot viselnek majd, fekete esõkabáttal kiegészítve. A nõk enyhén magas sarkú, meggypiros, a férfiak fekete bõrcipõt kapnak. A nőknek selyemsál, textil felvonuló- és meggypiros, fémcsatos formaruha-öv, fekete leggings és testszínű harisnyanadrág jár, a hímzett mágneses címer minden garnitúrának része.

A kalotaszegi motívumokkal díszített kollekció a tervezők szerint fiatalos, látványos, divatos, laza, egyértelmű népi motívumokkal. A zsűriben ülő szakértők véleménye nem volt egységes, egyikük azt állította, az összes pályamunka eltúlzott, magyaroskodó rettenet volt.