2024. június 14. 21:00
Németország 0
Skócia 0

Rakonczay Viktória: Kicsi volt az esély, hogy észreveszik, mint szénakazalban tűt keresni

2012.03.14. 14:46

Rakonczay Viktória szerint férje, az Atlanti-óceánon kenuzó Rakonczay Gábor jól halad: biztos benne, hogy a napi rutint folyamatosan tartja, és rendben van.

Az asszony "kapott pozíciót" Szeremley Hubáéktól, akik Elizabeth nevű vitorlásukkal már nincsenek abban a térségben, ahol lehetséges lett volna a találkozás. „Kicsi volt az esélye, hogy észreveszik, olyan, mint szénakazalban tűt keresni. Nagyon csodálkoztam, de persze örültem volna, ha mégis rátalálnak Gáborra".

Inkább azt tartja reálisnak, hogy férje körülbelül egy hónap múlva, április 10-e körül kiköt Antigua szigetén, és onnan telefonál. Szerinte az sem zárható ki, hogy egy arra járó hajó észreveszi. „Azt viszont nem tudni, Gábor mennyire tud jelezni, mert korlátozott mennyiségű rakéta van nála".

Rakonczay Viktória jól tudja, hogy kint milyenek a körülmények, mivel korábban együtt már átkeltek egy kis hajóval a nyílt óceánon. „Itthonról brutálisnak és veszélyesnek tűnik, de ott kint megszokja az ember ezt a közeget és együtt tud élni vele. Megtanulja, hogyan kell biztonságosan viselkedni, és melyek azok a szabályok, amelyeket minden esetben be kell tartani".

Véleménye szerint férje betartja az alapvető előírásokat, így biztonsága nem lehet kérdéses: a karabiner mindig rajta van, így pedig rögzítve van a hajóhoz. „Mivel az időjárás is jó a térségben, valószínűleg jól halad, hiszen amikor még telefonon tudtunk beszélni, akkor is fantasztikusan jól haladt, és a vártnál jobb időket evezett. A magány jelenthet számára nagy kihívást".

Rakonczay Gábor célja, hogy a világon elsőként egyedül keljen át kenuval az Atlanti-óceánon: 2011. december 21-én hagyta el a portugáliai Lagos kikötőjét, és 2012. január 6-án, magyar idő szerint hajnali 1:40-kor érkezett meg a kanári-szigeteki Las Palmasba. Ezt a távolságot a tervezett 20 nap helyett 16 nap alatt sikerült teljesítenie, amivel világrekordot döntött.

Néhány napos pihenő után január 25-én indult el újra. A túra második szakaszában Rakonczay 5200 kilométert kíván megtenni közel három hónap alatt, tervei szerint április elején érkezik a karib-tengeri Antiguához.

Utolsó sikeres bejelentkezésekor, február 6-án kapcsolta be utoljára a műholdas telefont. A telefon azóta nem adott több jelet, így nem tudni a kenus hollétéről. Magyar vitorlások, Szeremley Huba és legénysége egy ideig azon az útvonalon hajóztak az Atlanti-óceánon, ahol feltételezett pozíciók alapján esetleg megtalálhatták volna, de nem sikerült nyomára bukkanniuk.

A borász itthon tartózkodó fia, Szeremley László a Napló-online-nak elmondta, hogy az Elizabeth hétfőn még abban a körzetben tartózkodott, ahol volt esély a találkozásra, azóta már távolodnak ettől a ponttól, mert Szeremleyék a Kis-Antillákhoz tartozó Guadeloupe-ban akarnak kikötni, míg Rakonczay úti célja a karib-tengeri Antigua-sziget.