19-re lapot húztunk, most kell jól kardozni

2012.03.17. 08:51

Jelenleg még három magyar vívócsapat küzd az olimpiai részvételért, a hétvégén kiderül, hogy a kardvívók ott lehetnek-e a londoni olimpián. (Női tőrben és párbajtőrben is a franciák a riválisok az egyetlen fennmaradó helyért.)

A képlet egyszerű: az olimpiai címvédő franciák elé kell kerülni a hétvégi moszkvai világkupán, és akkor biztos a részvétel. Már most biztos, hogy a legjobb nyolc közé jutásért velük vagy Kanadával vívnak Szilágyi Áronék.

Szilágyi Áron
Szilágyi Áron
Fotó: Máthé Zoltán

„Ha korrekt körülmények közt zajló verseny lenne, akkor természetesen azt mondanám, jöjjön Kanada, mert gyengébb csapat, egyszerűbb feladat. Így viszont az is előny, ha rögtön lerendezzük, ki a jobb, és melyik válogatott utazhat az olimpiára. Utána tiszta viszonyok lesznek, nem foghatjuk semmire. Tavaly kétszer vívtunk velük, egyszer nyolc, egyszer pedig hét tussal vertük őket” – mondta az Indexnek Kovács Tamás kapitány.

A legutóbbi, padovai világkupán a mieink ötödikek lettek, a franciáknak azonban a házigazda olaszok felkínálták a továbbjutást, nem teljes erőbedobással vívtak. Erre is utalt Kovács, amikor a tiszta viszonyokat említette.

Mert most is előfordulhat, hogy egy már olimpiai kvótás ország helyzetbe hozza a másikat, de most ha a két válogatott nem egymással vív a nyolc közé jutásért – ebben az esetben Kanada valamint az USA az ellenfél -, utána az orosz vagy a német válogatott következik az elődöntőért. Nehéz feltételezni, hogy a két legjobb csapat most lazítana.

Kovács már a budapesti egyéni világkupa után kihirdette a csapatot, Decsi Tamás formahanyatlás miatt hiányzik, Nemcsik Zsoltot sérülés vetette vissza. (Ők mindketten a 2007-es szentpétervári világbajnok csapat tagjai.) Ezért a junioroknál világbajnok Szilágyi Áron, Iliász Nikolász valamint Gáll Csaba a felnőtteknél is megmutathatja magát. Először kapják meg az esélyt így együtt felnőtt versenyen.

„Meg kellett tenni ezt a lépést. Tizenkilencre lapot húztunk, de a kényszer is erre vitt rá. Arra nem lehetett számítani, hogy a legfontosabb versenyen kell őket bevetni. Valamennyien várták már ezt a nagy lehetőséget, ezért küzdöttek, nagyon pozitívan állnak hozzá. A jövő egész biztosan az övék, de már Moszkvában megmutathatják, akár a jelen is az lehet. Érzik a felelősséget, a hatalmas tétet, de önbizalmat sugallnak és árasztanak.”

A franciák gyengén szerepeltek az elmúlt másfél évben, ezért ekkora a harc a világranglista hetedik helyéért, ami az utolsó olimpiát érő pozíció.

„Rajtuk is van nyomás, egész biztos, hogy a zabszem ott van a fenekükben. Jó csapat, de meg kell mutatnunk, hogy erősebbek vagyunk” – összegzett Kovács.