Kamuti: Végtelenül szomorú vagyok

2012.03.18. 10:17

A magyar férfi kardválogatottnak a kvalifikációs sorozat utolsó versenyén, Moszkvában kellett kivívnia az olimpiai részvételt.

A csapat nagyon mélyről jött vissza – volt világkupán 13. is -, és a sorsolás úgy hozta: nem kell számolgatni, ha legyőzzük az olimpiai címvédő, de mostanában visszaeső franciákat a nyolc közé jutásért. Győzelem esetén a rangsorban semmiképp sem érhettek volna utol bennünket, és a ranglista nyolcadik helye mindenképpen londoni részvételt jelent.

Hatalmas volt a tét, a moszkvai szervezők az eredetihez képest egy órával elcsúsztatták a létfontosságú meccs kezdését.

A magyarok az egyéni versenyt kihagyták, a franciák közül ellenben ketten is a négybe kerültek, Pillet a döntőben, Lopez az elődöntőben kapott ki a végső győztes orosz Kovaljovtól.

Vívómondás: akinek megy az egyéniben, csapatban gyengébb lesz, mert két nap nem tud kiemelkedően vívni. A tétel Pillet-re igaz volt, Apityhire nem, rossz kezdése után a franciák nyerő embere lett.

Szilágyi jól kezdett, 5-1-re vezettünk. Gáll elment 8-4-re, innen azonban hat tust kapott Anstett-től, és 10-8-ra már a rivális vezetett. Lontay ötös szériájával fordítottunk, a BVSC vívója 15-12-nél adta át Iliásznak a vívást.

Iliász Gállt váltotta, de a plusz háromból mínusz kettőbe kerültünk vele, ment előre bátran, ahogy kérték tőle, de Lopez kihasználta védtelenségét. (18-20)

Szilágyi Apithyvel szemben néggyel kikapott, ekkor ki is alakult az a hatos különbség, amin átmenetileg tudott szűkíteni Iliász, de a vereséget nem kerülhettük el, 45-38 lett a vége.

Ha a franciák csak nyolcadikok, a magyarok ellenben elcsípik a kilencedik helyet, akkor holtverseny van a két csapat közt, ez az egyetlen minimális, egy százaléknyi esély az olimpiára.

Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes vívó, a szövetség szakmai alelnöke csak annyit mondott a vereség után: végtelenül szomorú. „Nagyon sokat, tudatosan és jól dolgoztak a fiúk, de a franciák megleptek bennünket."

Mivel Rióban nem rendeznek csapatversenyt, a férfi kard legközelebb 2020-ban lehet olimpián.